Economia Ucrainei, grav afectată de criza economică mondială, a scăzut cu 20,3% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, potrivit biroului naţional de statistică, informează Mediafax.

În perioada analizată, activitatea s-a redus semnificativ în mai multe ramuri ale industriei. Astfel, în sectorul construcţiilor, activitatea a scăzut cu 54%, în industria prelucrătoare cu 36,5%, iar în domeniul producţiei şi distribuţiei de gaze naturale, electricitate şi apă a coborât cu 19%.

Agricultura, în creştere

În schimb, activitatea din agricultură şi sectorul serviciilor financiare a crescut cu 1,3% şi, respectiv, 27%.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a avertizat în luna mai că Produsul Intern Brut (PIB) ar putea să scadă cu mai mult de 20%, subliniind că Ucraina este unul dintre statele europene cele mai afectate de criză.

Declinul vertiginos al economiei urmează unei perioade de mai mulţi ani de creştere rapidă (în medie de 7% între 2000 şi 2007) şi se explică prin dependenţa puternică de exporturi, în special din industria chimică şi metalurgică.

Declin anual de 14%

Pentru ansamblul acestui an, Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipeză o scădere a PIB de 8%, iar Banca Mondială estimează o comprimare de 9%. Analiştii ucraineni, mai pesimişti, se aşteaptă la un declin al economiei cuprins între 12,5% şi 14%.

Ucraina se confruntă cu o situaţie financiară precară, subliniată de problemele pe care statul le are în a plăti importurile de gaze din Rusia. Aceste probleme riscă să se tranforme într-o nouă criză a gazelor, care va afecta aprovizionarea cu combustibil a Europei.

FMI a vărsat Ucrainei, până în prezent, 7,3 miliarde dolari în cadrul unui program de finanţare de 16,5 miliarde dolari, aprobat la finele anului trecut. Plata fiecărei tranşe a împrumutului a fost condiţionată de ajustări în materie de politică bugetară şi monetară.

SURSA: Mediafax