Economia Uniunii Europene este în creștere, chiar dacă are parte de mai multe crize
Eurostat arată că economia blocului comunitar crește solid în cel de-al doilea trimestru al acestui an, precizând că nicio țară din Uniunea Europeană nu a înregistrat vreo scădere în această perioadă. Datele relevă că economie UE crește, în medie, cu patru procente, în timp ce economia zonei euro crește cu 3,9% față de primul trimestru al acestui an.
Este surprinzător faptul că economia Statelor Unite ale Americii (SUA) este în recesiune, în timp ce economia europeană crește, în ciuda avertismentelor.
În ceea ce privește România, țara noastră a ajutat la creșterea economiei europene cu 5,3 procente an/an în trimestrul 2 din 2022, fiind cea de-a șasea cea mai bună economie din UE.
Eurostat mai arată că ele mai importante creșteri au fost înregistrate în Slovenia (+8,3%), Portugalia (+6,9%) şi Ungaria (6,5%). Germania a înregistrat o creștere de 1,5 procente, economia acestei țări reprezentând aproape un sfert din economia europeană. În ceea ce privește economia Franței, aceasta a înregistrat o creștere de 4,2% în T2/2022.
Țările care au înregistrat cea mai mică majorare a economiei, pe lângă Germania, sunt Slovacia (+1,6%) şi Letonia (+2,5%).
România devine o super forță în Europa
În ciuda războiului care are loc la doar câțiva kilometri de granițele țării noastre și a crizei financiare fără precedent, țara noastră a reușit să înregistreze a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.
Mai exact, este vorba despre o creștere de 2,1% în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru, arată cele mai recente date publicate de Eurostat.
Primul loc din clasament este ocupat de Olanda, cu o creștere economică de 2,6%, mai arată sursa citată. Referitor la situația la nivel european, Eurostat arată că în medie economia Uniunii Europene a crescut, trimestru la trimestru, cu 0,4%.
Au fost remarcate însă și câteva scăderi semnificative. Spre exemplu, economia Poloniei a înregistrat o contracţie de 2,3%, a Bulgariei de 1,1% şi a Letoniei de 1,4%, mai arată sursa citată.
Nicolae Ciucă, despre creșterea economică a României
Cifrele publicate de Oficiul European de Statistică par să confirme și declarațiile făcute de premierul Nicolae Ciucă luna trecută. Șeful Executivului anunța atunci că prognoza de creştere economică a Băncii Mondiale la o medie anuală de 5,2% pentru perioada 2022 – 2030 confirmă „trendul pozitiv” al economiei româneşti şi potenţialul de dezvoltare pe termen lung.
Totodată, el a vorbit și despre creșterea economică înregistrată de România în primul trimestru al acestui an.
„Datele Institutului Naţional de Statistică indică o creştere economică de 5,2% în primul trimestru al acestui an, cât şi din partea Comisiei Europene, care a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru acest an la 3,9%. Datele specialiştilor sunt o dovadă a încrederii în economia românească, precum şi a faptului că ne aflăm pe drumul corect în ceea ce priveşte politicile Guvernului de modernizare, dezvoltare şi îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor”, spunea Nicolae Ciucă.