Economia UE înregistrează o creștere peste așteptări
Economia europeană a înregistrat o creștere surprinzătoare în al treilea trimestru, datorită rezistenței neanticipate a economiei germane, care a reușit să evite intrarea într-o recesiune tehnică, informează Reuters și AFP.
Conform estimărilor preliminare publicate de Eurostat, Produsul Intern Brut (PIB) al celor 20 de țări din zona euro a crescut cu 0,4% în perioada iulie-septembrie 2024 față de trimestrul anterior. Analiștii intervievați de Reuters anticipau o creștere de 0,2% de la un trimestru la altul.
În ceea ce privește ritmul anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 0,9% în trimestrul al treilea, după un avans de 0,6% în trimestrul al doilea.
Germania a evitat recesiunea, în ciuda așteptărilor
Vestea bună surprinzătoare a venit din partea Germaniei, cea mai mare economie a Europei, care a raportat un avans de 0,2%, în ciuda prognozelor unor oficiali care anticipau o recesiune din cauza problemelor cu care se confruntă sectorul industrial.
Economiile Franței și Spaniei au avut o contribuție semnificativă, demonstrând o rezistență surprinzătoare. Datele Eurostat confirmă că economia zonei euro este mult mai puțin competitivă în comparație cu cea americană, care, conform analiștilor, a înregistrat o creștere de 3% în trimestrul al treilea, datorită consumului robust și cheltuielilor bugetare consistente.
Riscurile unor noi tarife
De asemenea, decalajul dintre cele două economii ar putea să se agraveze. Candidatul republican Donald Trump a promis impunerea unor tarife vamale suplimentare de 10% pentru importurile din toate țările și de 60% pentru cele din China, avertizând marți că Europa „va plăti un preț semnificativ” dacă va câștiga alegerile pentru Casa Albă.
Implementarea acestor noi tarife ar putea genera represalii, ceea ce ar duce la creșterea costurilor și la diminuarea schimburilor comerciale internaționale, un motor esențial pentru economia deschisă a Europei, care se bazează pe liberul schimb al bunurilor.
Creșterile raportate
Conform datelor Eurostat, economia Uniunii Europene a crescut cu 0,3% în trimestrul al treilea, după un avans de 0,2% în trimestrul al doilea, iar în ritm anual, PIB-ul UE a înregistrat o creștere de 0,9% în trimestrul al treilea, comparativ cu 0,8% în trimestrul al doilea.
În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele referitoare la trimestrul al treilea, Irlanda a înregistrat cea mai mare creștere economică față de trimestrul precedent, de 2%, urmată de Lituania cu 1,1% și Spania cu 0,8%. În schimb, contracții au fost raportate de Ungaria (-0,7%), Letonia (-0,4%) și Suedia (-0,1%).
Ungaria a intrat în recesiune
În perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut al Ungariei a înregistrat o contracție de 0,7% față de trimestrul anterior, conform datelor preliminare publicate miercuri de Institutul Central de Statistică Maghiar (HCSO). Recesiunea este definită ca având loc atunci când există două trimestre consecutive de scădere economică.
În comunicatul de presă, Institutul Central de Statistică Maghiar a anunțat că performanța slabă a industriei și agriculturii a diminuat cu două puncte procentuale rezultatul economic în trimestrul al treilea, iar sectorul serviciilor a contribuit doar la reducerea amploării contracției.
Ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy, a avertizat că PIB-ul ar putea să nu se ridice la nivelul estimărilor, atribuind dificultățile economice ale Ungariei stagnării din Germania, care reprezintă cea mai mare piață de export a țării. Guvernul de la Budapesta lucrează la un amplu program de stimulente pentru a relansa economia înainte de alegerile din 2026.