Impactul devastator al coronavirusului asupra economiei zonei euro s-a mai diminuat puţin în luna mai, după ce au fost relaxate o parte din restricţiile impuse de guverne pentru a limita răspândirea virusului, arată rezultatele sondajului lunar realizat de compania de analize financiare Markit, publicat joi, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Chiar dacă virusul a infectat peste cinci milioane de persoane şi a provocat mai mult de 327.000 de decese la nivel mondial, ţări precum Germania şi Franţa, primele economii din zona euro, au început să redeschidă unele sectoare din economiile lor.
Indicatorul PMI flash composite este tot sub pragul de 50 de puncte
În consecinţă, estimarea preliminară a Markit arăta că indicatorul PMI flash composite pentru zona euro a revenit în luna mai până la o valoare de 30,5 puncte, după ce în aprilie a înregistrat o prăbuşire fără precedent până la 13,6 puncte, cel mai scăzut nivel înregistrat de la debutul publicării datelor compozite în luna iulie 1998.
Chiar dacă cifra anunţată de Markit este superioară estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o valoare de 25 de puncte, este vorba de o valoare cu mult sub pragul de 50 de puncte, care desparte expansiunea economiei de o contracţie.
„Zona euro a înregistrat un nou colaps al activităţii economice în luna mai dar cele mai recente date oferă semne încurajatoare. Produsul Intern Brut în trimestrul al doilea este posibil să sufere o scădere fără precedent, de aproximativ 10% comparativ cu primul trimestru, dar creşterea indicatorul PMI dă speranţe că tendinţa de contracţie va continua să se modereze, pe măsură ce restricţiile vor fi ridicate treptat”, a subliniat Chris Williamson, economist şef la Markit.
Toți indicatorii s-au îmbunătățit, dar rămân sub pragul de expansiune economică
Toţi sub-indicatorii din sondajul Markit au coborât în mai sub pragul de 50 de puncte, dar valorile s-au îmbunătăţit semnificativ comparativ cu luna aprilie. Indicele care măsoară activitatea în sectorul serviciilor din zona euro a crescut până la 28,7 puncte de la 12 puncte în luna aprilie, depăşind estimările analiştilor. De asemenea, indicele care măsoară activitatea în sectorul manufacturier din zona euro a crescut până la 35,4 puncte în luna mai, de la 18,1 puncte în luna aprilie.
Continuarea contracţiei economice în zona euro are loc în pofida faptului că Banca Centrală Europeană a promis că va cumpăra active în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro în acest an iar guvernele din regiune au anunţat planuri de cheltuieli în valoare de sute de miliarde de euro pentru a susţine companiile şi gospodăriile.