Potrivit preşedintelui MB, creşterea economică în zona euro va reveni anul viitor, o revigorare fiind aştepată începând din a doua jumătate a anului în curs. El a mai spus că una dintre principalele preocupări ale instituţiei sale este ‘şomajul ridicat’ din zona euro, care a ajuns la 12%, iar în unele ţări, cum este cazul Spaniei, acesta atinge 25%.
Spre deosebire de zona euro, economiile emergente vor continua să crească, BM estimând pentru acest an o creştere de 5,5% şi de 5,7% pentru anul viitor.
Între aceste două evoluţii se situează cea a SUA, a cărei situaţie economică s-a îmbunătăţit ca urmare a ‘revigorării pieţei muncii şi a sectorului imobiliar’ şi pentru care BM prognozează pentru anul în curs o creştere cuprinsă între 0,5% şi 1,5%, acest interval larg fiind justificat de incertitudinile legate de ajustările bugetare.
Pe de altă parte, preşedintele BM a afirmat că obiectivul său major este eliminarea sărăciei extreme pe plan mondial la orizontul anului 2030. În anul 1990, 43% din populaţia mondială trăia cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi, în timp ce în anul 2010, acest procent a scăzut la 21%. Acest progres este pus de Jim Yong Kim pe seama creşterii economice a Chinei, el considerând că "acum atenţia trebuie să se îndrepte către sud-estul Asiei şi Africa subsahariană".
Sursa: Agerpres