22 ianuarie 2007. Verde pe SIF-uri (BET-FI, +4%) şi evoluţii bune pe acţiunile companiilor petroliere: Petrom, +2,5%, Rompetrol, +3,18%. 23 ianuarie. Indicele BET a câştigat 1,7%, ajutat în special de evoluţia bună a titlurilor RRC, care au trecut peste nivelul de 0,1, urcând cu 3,91%. 24 ianuarie. Vorbeam săptămâna trecută despre maturizarea pieţei, un prim câştig al bursei de pe urma aderării la UE. Argumente: într-o conjunctură politico-legislativă deloc favora
22 ianuarie 2007. Verde pe SIF-uri (BET-FI, +4%) şi evoluţii bune pe acţiunile companiilor petroliere: Petrom, +2,5%, Rompetrol, +3,18%.
23 ianuarie. Indicele BET a câştigat 1,7%, ajutat în special de evoluţia bună a titlurilor RRC, care au trecut peste nivelul de 0,1, urcând cu 3,91%.
24 ianuarie. Vorbeam săptămâna trecută despre maturizarea pieţei, un prim câştig al bursei de pe urma aderării la UE. Argumente: într-o conjunctură politico-legislativă deloc favorabilă (agitaţia de pe scena politică din ultimele zile suprapunându-se peste confuzia privitoare la modalităţile de impozitare a veniturilor realizate la bursă), în piaţă nu s-a simţit panică sau căderi ale cotaţiilor precum în trecut. În primăvara lui 2006, bursa trecea prin momente grele, şedinţe în care panica a întunecat raţiunea investitorilor şi a produs căderi semnificative în întreaga piaţă. Care au fost motivele? Bâlbâielile legislative în legătură cu impozitarea veniturilor, după care au urmat deja clasicele discuţii pe marginea pragului la SIF-uri. Început de 2007, istoria se repetă. Diferenţa? Reacţia pieţei, cel puţin până în prezent: stabilitate. Azi, volum de 21 milioane euro, aprecieri (BET, 0,92%, BET-C, 0,28%, BET-FI, 1,17%) şi un nou maxim istoric pe BET, 8.637 puncte. Ce s-a schimbat între timp? O piaţă mai matură cu un an, într-o ţară europeană, sau economia a împins politica pe plan secund? Datele macroeconomice conturează 2006 drept un an de excepţie: creştere economică de peste 7%, continuarea trendului de scădere a inflaţiei (sub 5%), investiţii străine record de peste 9 miliarde euro (aproape duble faţă de recordul precedent). Bursa, oglinda economiei, dă semne pozitive, încercând să minimalizeze aspectele negative.
25 ianuarie. Al doilea „câştig“ pentru piaţă (coincidenţă sau nu, a venit odată cu aderarea): atitudinea faţă de investitori. Pentru prima dată, interesul investitorilor a fost apărat, luând atitudine categorică şi unitară: Bursa de Valori (preşedinte şi director general), Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu (preşedinte), Asociaţia Brokerilor (preşedinte). Mergem în direcţia bună.
26 ianuarie. SIF-uri în uşoară ascensiune.