În cel mai recent raport lunar Global Economy Watch, economiştii PwC atrag atenţia asupra altor. economii de dimensiuni medii.

”Considerăm că există şi alte economii mai mici, dar la fel de atrăgătoare – ceea ce noi numim pockets of opportunity – pe care companiile ar trebui să le ia în considerare atunci când se gândesc să-şi extindă activitatea la nivel internaţional”, a declarat Barret Kupelian, senior economist, PwC.

În ciuda recesiunii recente, PIB-ul mondial este de așteptat să se dubleze aproape de patru ori până în 2050.

Ratele de creștere a PIB-ului din China și India vor scădea în următoarele decenii

Cu toate acestea, se preconizează că ratele de creștere a PIB-ului din China și India vor scădea în următoarele decenii, în timp ce continentul african va atinge cea mai mare rată de creștere economică la nivel global între anii 2030. și 2050, scrie Yahoo. Finance.

De asemenea, se estimează că și cererea globală de energie va crește cu 80%, dar mixul energetic global este de așteptat să rămână oarecum neschimbat, combustibilii fosili reprezentând în continuare aproximativ 85%, energiile regenerabile cu puțin peste 10%, restul fiind energie nucleară.

Terenurile agricole globale ar urma să se extindă în următorul deceniu pentru a satisface cererea tot mai mare de alimente, deși această expansiune va avea loc într-un ritm descrescător. În consecință, în deceniile următoare este de așteptat o concurență uriașă pentru resursele funciare.

În paralel, China și India se vor confrunta cu o îmbătrânire substanțială a populației, forța de muncă din China fiind de așteptat să scadă dramatic până în 2050. Zonele urbane urmează să găzduiască aproape 70% din populația lumii.

Până în 2050, China va fi cea mai mare economie a lumii

Potrivit raportului ”Lumea până în 2050”, realizat de PwC, se estimează că, până în 2050, China va fi cea mai mare economie a lumii, contribuind cu aproximativ 20% din PIB-ul global.

China a depășit deja Statele Unite, devenind cea mai mare economie din lume în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare (PPP).

Mai mult, China ar putea deveni cea mai mare economie din lume înainte de 2030, India devenind a treia ca mărime până în 2050.

Atât China, cât și India ar putea depăși Statele Unite, în prezent cea mai mare economie din lume. Se estimează că ponderea UE în PIB-ul mondial va scădea sub 10%.

Cele mai mari economii emergente vor crește aproape de două ori mai repede decât cele din G7

Mai mult, cele mai mari economii emergente – grupul E7 – vor crește aproape de două ori mai repede decât economiile avansate din grupul G7, datorită unei creșteri mediii negative de -0,3% pe an a populației în vârstă de muncă din G7 între anii 2016 și 2050.

Vietnam , India și Bangladesh ar putea fi printre economiile cu cea mai rapidă creștere. În același timp, este de așteptat ca Polonia să fie economia UE cu cea mai rapidă creștere.

Deși economiile avansate de astăzi vor menține venituri medii mai mari, piețele emergente vor reduce decalajul semnificativ până în 2050.

Această schimbare prezintă oportunități substanțiale pentru întreprinderile care doresc să investească pe termen lung în aceste regiuni, în ciuda provocărilor economice recente din țări precum Brazilia, Nigeria, și Turcia, care încă dețin un potențial semnificativ.

Ca piețele emergente să obțină această creștere, guvernele trebuie să implementeze reforme structurale pentru a spori stabilitatea macroeconomică, a diversifica economiile și a consolida instituțiile politice și juridice.

Compania-cheie care stimulează creșterea în Asia

Perspectivele economice pe termen lung evidențiază potențiala dominație a țărilor asiatice. Una dintre cele mai mari companii din Asia, Alibaba Group Holding Limited, a fost un motor-cheie al creșterii economice în regiune.

Alibaba Group este specializată în comerț electronic, logistică, retail, internet și servicii tehnologice.

Compania are peste 228.000 de angajați și are o prezență de afaceri în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Regatul Unit, Singapore și diverse țări europene și asiatice. Alibaba Group operează o gamă largă de piețe online și oferă servicii logistice, precum și servicii de plată online.

Compania oferă și servicii cloud complete și are o prezență semnificativă în media digitală și divertisment.

Miracolul economic al Chinei

Miracolul economic al Chinei este una dintre cele mai de succes evoluții în țările cu venituri medii. Se estimează că China va fi cea mai mare economie din lume până în 2050. PIB-ul Chinei este de așteptat să atingă 42,96 trilioane de dolari și va deține o cotă de 19,10% din economia globală până în 2050.

În plus, se așteaptă ca China să devină cea mai mare economie din lume înainte de 2030, iar populația sa este estimată să ajungă la 1,31 miliarde până în 2050.