Persoanele care părăsesc piața reglementată de furnizare a energiei electrice află că, în piața liberă, prețurile sunt mai mici. La pachet cu prețurile mai mici vin însă și anumite condiții restrictive, precum un termen limitat al contractului (un an, maximum doi) și imposibilitatea de a mai reveni vreodată în reglementat, unde statul încă are pârghii să intervină pe preț.
Ne folosim de comparatorul de tarife pus la dispoziție pe site-ul propriu de Autoritatea pentru Reglementare în Energie. Pentru a avea o imagine corectă, trebuie să uniformizăm nomenclatorii comparației: joasă tensiune, fără tarifele reglementate incluse, între 1.000 și 2.500 de kWh anual. Luăm în considerare patru mari orașe din țară, corespunzătoare ariei de distribuției a a celor patru furnizori impliciți, de Ultimă Instanță: București, pentru Enel Energie Muntenia, Iași, pentru E.ON Energie, Craiova, pentru CEZ și Cluj – Napoca, pentru Electrica Furnizare.
Mai întâi de toate, trebuie precizat că energia contează în proporție de circa 40% în prețul final, retul fiind transport, distribuție, taxe încasate de stat. Așadar, o economie de 20% la prețul de vânzare al energiei în piața liberă înseamnă o factură mai mică cu aproximativ 8%.
București: Prețul reglementat al Enel Energie Muntenia este de 0,24 lei/kWh. Pe piața liberă, avem mai multe oferte mai avantajoase decât pe reglementat. Cea mai bună este a Tinmar Ind, care vine cu 0,18 lei/kWh, adică mai ieftin cu 25% (11% în factură), o economie considerabilă. Oferta celor de la Tinmar este însă valabilă doar o lună. A doua cea mai bună ofertă este a Restart One, care vine cu un preț de 0,183 lei/kWh, mai mic cu 24% (10,5% în factură) față de referință. Și această ofertă este limitată la doar 40 de zile. Fidelis proprune 0,2 lei/kWh, mai puțin cu 20% (8% în factură) față de reglementat.
Mai sunt încă cel puțin 10 alte oferte al furnizorilor din piața liberă cu un preț mai bun decât al funrizorului implicit Enel Energie Muntenia. Culmea, chiar acest furnizor vine pe piața liberă cu o ofertă mai avantajoasă decât pe reglementat, astfel încât se poate obține o factură mai mică rămânând client al aceleiași firme. Nu este un lucru surprinzător ca aceeași firmă să concureze pe aceeași clienți, pe două piețe, având în vedere că fiecare alegere comportă avantaje și dezavantaje, pe care le vom detalia.
Cluj-Napoca: Prețul Reglementat al Electrica este de 0,27 lei/kWh. Pe piața liberă, cele mai bune trei oferte sunt aceleași ca și la București, Tinmar, Restart One și Fidelis, la aceleași niveluri de preț. Având în vedere referința mai mare, reducerea din piața liberă este aici și mai mare, peste 30% (13% în factură).
Iași: E.ON are un preț reglementat de 0,287 lei/kWh. Ofertele mai bune din piața liberă sunt aceleași, dar având în vedere referința, economia maximă care se poate face este de aproape 35%, adică 15% în factură.
Craiova: Situația este la fel ca la Iași, economia realizată aceeași, având în vedere referința CEZ de 0,28 lei/kWh.
Așadar, trecerea în piața liberă aduce, în nici o lună, o economie de până la 15% la factura la curent. Dar cum se face această trecere, pas cu pas?
Schimbarea furnizorului, posibilă și dacă ai datorii la cel vechi
Consumatorul casnic de energie electrică poate încheia contracte pentru furnizare negociată cu orice deţinător de licenţă de furnizare a energiei electrice care activează în piaţa cu amănuntul, negociind cu acesta atât preţul, cât şi clauzele contractului. Se completează o cerere, online sau prin poştă, şi, mai departe, se ocupă firma. Transferul la un alt furnizor se poate face chiar dacă înregistraţi restanţe la vechiul furnizor. În cazul în care decideţi să nu le plătiţi, vechiul furnizor nu se poate opune transferului, urmând a-şi recupera creanţa prin metode legale. Schimbarea furnizorului nu presupune şi schimbarea contorului de curent şi nici modificarea reţelei de distribuţie, care rămâne aceeaşi. Transferul clientului se face doar scriptic.
Chiar ANRE, autoritatea cu atribuţii în reglementarea pieţei locale de energie, recomandă trecerea în piața liberă, pentru avantaje financiare, având în vedere că piața funrizorilor impliciți, pe care instituția o reglementează , va fi mereu mai scumpă, pentru că reprezintă soluția cea mai sigură la oscilațiile de preț din piață, lucru care vine la pachet cu un cost suplimentar. „În prezent, clienţii casnici au posibilitatea de a-şi schimba gratuit, în maxim 21 de zile, furnizorul şi pot încheia contracte în regim concurenţial, cu oricare dintre furnizorii activi pe piaţa de energie electrică din România, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire. În acest sens, ANRE recomandă clienţilor casnici să parcurgă, cu atenţie, toate informaţiile prezentate de furnizori, în vederea alegerii celei mai avantajoase oferte“, precizează reprezentanții ANRE.
La vremuri noi, tot noi…
De la startul (2015), procesului de liberalizare a pieței de energie pentru cei nouă milioane de clienți casnici din România și până în prezent, 1 milion de persoane au trecut la un alt furnizor. Procesul de schimbare a furnizorului s-a accelerat în ultimii doi ani, pentru că firmele au venit cu oferte spectaculoase în încercarea lor de a atrage clienți. Anul trecut, de exemplu, se putea face o economie la factură de chiar 28%. După convulsiile de anul trecut din piața energiei, cu prețuri care au urcat și cu 300%, mulți dintre furnizori nu și-au mai putut păstra ofertele pentru potențialii clienți. De fapt, mulți dintre furnizori au și dipărut, intrând în faliment, astfel încât și piața liberă a ajuns tot o competiție între cei patru „mari”: Enel, CEZ, E.ON și Electrica. Potrivit datelor ANRE, din 1,07 milioane de persoane care au ales să schimbe furnizorul, 0,96 milioane au rămas la aceeași firmă, una dintre cele patru menționate. Restul celor 80 de furnizori autorizați s-au luptat între ei pentru 100.000 de clienți, dovadă că atunci când ești deja o companie solidă, tot tu faci jocurile pe piață.
…cu avantaje și dezavantaje
Există beneficii certe prin schimbarea frunizorului. În primul rând, garanţia preţului pe perioada de derulare a contractului, indiferent de ceea ce se întâmplă în piață. Contractele furnizorilor presupun existenţa unui preţ ferm pe kWh, pe toată durata contractului, un an sau doi, indiferent de costurile pe care le are furnizorul cu achiziţia energiei. În cazul în care consumatorii rămân în sistemul reglementat, preţul se va schimba de cel puţin două ori pe an (de obicei în iunie și ianuarie), momente la care ANRE va aviza tarifele finale, iar aceste tarife vor ţine cont de preţul energiei electrice din piaţă, pe care furnizorii o vor achiziţiona pentru clienţii lor. Astfel, clienţii sunt expuşi la variaţiile de preţ de pe piaţa energiei, inclusiv piaţa spot. Un exemplu bun este 2017, când factura a crescut cu peste 10% din pricina fluctuaţiilor de piaţă. Reversul medaliei este că alegerea pieței libere nu presupune și informarea asupra a ceea ce se va întâmpla cu preţul după perioada asumată în contract.
În al doilea rând vorbim de nivelul preţului. Tarifele practicate de furnizori pentru piaţa concurenţială sunt mai mici decât cele practicate de marii furnizori de ultimă instanţă (FUI) pentru clienţii care rămân alimentaţi în regimul vechi, de serviciu universal. Dar trebuie citit cu maximă atenție contractul, pentru că poate ascunde capcane, precum diverse taxe cerute de furnizor, sau un abonament de rezervare zilnică, care poate să impună ca prețul final plătit să nu fie chiar acela cu care ați fost atras să semnați. Deci, atenție!
Fie că rămân la acelaşi furnizor, dar trec pe contracte pe piaţa liberă, fie că schimbă şi furnizorul, consumatorii de energie electrică trebuie să ştie că această mutare nu prezintă vreun risc de a rămâne fără curent. În cazul în care furnizorul ales dă faliment, locul de consum este preluat automat de furnizorul de ultimă instanţă al zonei (unul dintre cei patru mari), în regim de serviciu universal. Clientul nu va rămâne niciun moment fără energie electrică. Este adevărat că, în perioada în care trece automat în regim de serviciu universal, va plăti preţurile avizate.
România are circa nouă milioane de consumatori casnici de energie electrică, arondaţi celor peste 80 de furnizori cu licență. Dacă firmele care vând energia sunt multe, rețelele de distribuţie sunt doar patru, împărţite pe regiuni: Enel, CEZ, E.ON şi Electrica.
„Clienţii casnici au posibilitatea de a-şi schimba gratuit, în maxim 21 de zile, furnizorul şi pot încheia contracte în regim concurenţial, cu oricare dintre furnizorii activi pe piaţa de energie electrică din România, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire.”
ANRE
(Articol publicat în ediţia revistei Capital de luni, 27 august 2018. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)