Dobânzile practicate de majoritatea băncilor comerciale la depozitele în lei au depăşit de mult dobânda de intervenţie a BNR. Analiştii cred că nu pot trece însă de nivelul ratei Lombard, de 14,25%.

Este, probabil, cel mai bun moment în care romånii se pot gåndi să economisească lei la dobånzi fixe şi pe termen lung. Randamentele promovate de băncile comerciale în acest moment au o tendinţă puternic pozitivă, situåndu-se la niveluri de două cifre, de multe ori peste rata de dobåndă de politică monetară anunţată de BNR, de 10,25%. La estimări de inflaţie de 6,5% în 2008 şi de peste 5% în 2009, o dobåndă la depozitul în lei de peste 12% rămåne real pozitivă şi după ajustarea cu inflaţia, scăderea comisioanelor de retragere de numerar şi a impozitului de 16% pe cåştig. Mai mult, pentru cei care aleg să economisească prin produsele specializate ale unor bănci cum sunt conturile curente cu dobånzi de depozite la termen, impozitul pe profit este eliminat, lichiditatea asigurată (se pot face retrageri şi depuneri oricånd, fără a fi plătite penalizări), iar dobånzile care au trecut de 12% asigură cåştiguri consistente.

În funcţie de necesităţile de finmanţare ale băncii, dobånzile cele mai ridicate la depozitele în moneda naţională pot fi întålnite la conturile constituite pe trei, şase sau 12 luni. În cazul depozitelor clasice de economii, randamentele urcă deja spre 14%. La contul curent care practică dobåndă de depozit la termen, randamentele sunt ceva mai mici, dar oricum real pozitive. Aici, cele mai mari remuneraţii din sistemul bancar se învårt în jurul nivelului de 12%. Atenţie, însă! La băncile care impun o sumă minimă sub care nu pot fi făcute retrageri pe durata de constituire a depozitului, precum Banca Transilvania şi Unicredit Ţiriac Bank, se reţine impozit pe dobåndă. Alte bănci plătesc dobånzile la aceste produse în funcţie de mărimea depozitelor: cu cåt volumul economiilor este mai mare, cu atåt remuneraţia depozitului creşte. Banca Transilvania, de exemplu, plăteşte şi 13% pe an pentru depozite de peste 2,5 milioane de lei.

Nici la depozitele în euro cåştigurile nu sunt mici, dobånzile ajungånd pånă la 6% pe an, în condiţiile în care dobånda Băncii Central Europene este de 3,25%.

Puţin loc de creştere în continuare

În strånsă legătură cu evoluţia pieţei interbancare, dobånzile la depozitele populaţiei în lei şi euro au ajuns la aceste niveluri ridicate tocmai din cauza volumului mic de lichidităţi existent pe piaţă. Totuşi, se observă o oarecare îmbunătăţire a situaţiei: dacă în octombrie volumul mediu zilnic al tranzacţiilor interbancare era de 1,2 miliarde lei, la începutul lui octombrie, acesta a crescut la 1,3 miliarde lei, săptămåna trecută ajungånd chiar la 1,8 miliarde lei. Totuşi, lichiditatea este încă redusă, iar dobånzile pe interbancar depind de nivelul acesteia. În opinia lui Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, nivelul lichidităţilor ar putea creşte către sfårşitul anului, antrenånd în acest fel şi o oarecare scădere a dobånzilor. „Pe planul dobånzilor la depozitele populaţiei nu se va menţine mult timp acest ritm de creştere“, subliniază Anghel.

Totuşi, pentru acest an şi trimestrul întåi al anului viitor, nivelul dobånzilor la depozitele populaţiei se va menţine ridicat. Analiştii pieţei financiare susţin însă că indiferent de cantitatea de lichidităţi existentă în piaţă, dobånzile practicate de băncile comerciale la depozitele populaţiei nu vor putea creşte la un nivel mai ridicat decåt cel al dobånzii Lombard (dobånda la care BNR împrumută băncile comerciale pe piaţa interbancară), de 14,25%. În acest context, majorări prea mari de dobåndă nu mai sunt aşteptate pe piaţă. Clienţii băncilor care s-au decis să economisească pot alege acum dobånzile fixe la depozite (pe toată durata de constituire a depozitului) la cel mai ridicat nivel posibil. La multe bănci, nivelul de peste 13% al dobånzilor la depozite este practicat într-o perioadă promoţională, care durează pånă la sfårşitul lunii ianuarie 2009.

667,5 lei cåştigă un deponent al Libra Bank dacă şi-a constituit depozit pe 12 luni, cu plata dobånzii la scadenţă. Valoarea depozitului trebuie să fie de 5.000 de lei pentru a obţine un astfel de cåştig. La ora actuală, dobånda Libra Bank, de 13,75% pe an, este cea mai mare de pe piaţa bancară

134-22055-33frontinvest46.jpg