Din 2005, bursa în general şi SIF-urile în particular au trăit, s-au dezvoltat şi au profitat de „efectul Erste“, în urma cumpărării BCR. Cum ar fi arătat bursa fără acest efect? Posibil că s-ar fi dezvoltat mai liniştit, aşa cum trebuie să fie o bursă în care fondurile de pensii se gândesc să investească pentru viitorul contribuabililor. Sute de socoteli, scenarii, conspiraţii, zvonuri au alimentat creşterile SIF-urilor. Aceiaşi factori există şi astăzi,
Ce spun graficele despre SIF-uri? Cu riscul de a repeta, ele se află în trend descendent pe termen mediu, cu un iz puternic negativ şi pe termen lung, deoarece indicele BET-FI (63.738) se află sub media de 200 de zile (76.400). Pentru a da un prim semnal (repet, un prim semnal) de revenire în trend ascendent, BET-FI trebuie să treacă deasupra maximului din decembrie, 81.287. O creştere de circa 30% de la valoarea de astăzi. Observăm evoluţia indicelui într-un canal descendent, la suportul căruia s-a ajuns astăzi. Avem nevoie de câteva zile pentru a vedea dacă rezistă sau nu. În al doilea subgrafic, indicatorul MACD se află într-o situaţie precară, foarte aproape de zero şi cu un picior (MACD propriu-zis) în teritoriul negativ. Speranţa se numeşte linia de semnal, care este foarte aproape de zero.
În ultimul subgrafic, indicatorul CCI se află împreună cu media lui în teritoriul negativ, cu potenţial de scădere. Dacă punem cap la cap cele de mai sus, acest moment nu reprezintă unul bun pentru intrare, decât pentru cei cu speranţă, care privesc bursa ca pe o roată a norocului: dau sau nu marea lovitură. Ceilalţi vor aştepta confirmări pentru schimbarea trendului şi care, într-un final, vor apare.
Într-o piaţă negativă, orice ştire pozitivă este lipsită de valoare; ea se pierde în zgomotul urşilor. Cei care înţeleg bursa, cunosc acest lucru.
sursa: https://ta.educofin.com