Într-un interviu acordat revistei Capital, Radu Crăciun CEO al BCR Pensii explică pas cu pas cum funcţionează pensiile facultative şi de ce sunt necesare pentru a obţine stabilitate financiară. Contribuţia la pensiile facultative poate fi de până la 15% din venitul salarial, şi poate fi deductibilă fiscal, într-o anumită limită. Este important să puneţi în balanţă toate aspectele atunci când vă gândiţi la veniturile pe care le veţi avea la vârsta pensionării.Mai mult, aproape 400 de mii de români au apelat deja la această opţiune, iar primii care se vor bucura de economiile făcute în perioada cât au fost angajaţi vor încasa pensiile facultative în 15-20 de ani.

Capital: De ce să îţi faci o pensie facultativă?
Radu Crăciun: Pe fondul trendului accelerat de scădere şi de îmbătrânire a populaţiei, pensiile facultative reprezintă o soluţie de economisire pe termen lung pentru vârsta retragerii din activitate. În prezent pensia medie lunară de stat are o valoare de 931 de lei, deci întrebarea pentru fiecare dintre noi este cât vrem să economisim acum, pentru viitor. 

Capital: Care sunt riscurile care ameninţă sistemul de pensii de stat?
R.C.: Gestionarea sistemului public de pensii reprezintă o provocare pentru autorităţile instituţionale, în condiţiile mediului actual economic datele statistice arătând că ne confruntăm cu o rată în creştere a şomajului în rândul tinerilor. La aceasta se adaugă şi tendinţa de îmbătrânire accentuată a populaţiei ceea ce înseamnă un risc crescut de colectare a contribuţiilor sociale de la contribuabilii existenţi, punând în pericol dimensiunile fondului de pensii de stat şi pensiile noastre viitoare. Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 25 şi 29 de ani este de peste 8%, conform comunicatului de presă emis de ANOFM.

Capital: Care sunt avantajele unei pensii facultative?
R.C.:
Planificarea din timp a veniturilor pe termen mediu şi lung îţi pot oferi posibilitatea de a avea stabilitate financiară la pensie. Economisind într-o pensie facultativă, pe lângă faptul că vei acumula o sumă semnificativă se mai adaugă şi avantajele oferite de stat pentru acest tip de economisire. Contribuţia la pensia facultativă poate fi de până la 15% din venitul salarial şi este  deductibilă fiscal în limita a 400 Euro pe an, atât pentru contribuţia angajatului cât şi a angajatorului. Noi am optat să fim aproape de clienţii noştri oferind suport prin canale diverse de comunicare, cum ar fi live chat, telefon şi email. Apoi, la fel de important pentru clienţii nostri este accesul,  fără cost suplimentar, la serviciul 24Pensii unde poţi vizualiza evoluţia contului personal de pensie.

Capital: Cum se realizează contribuţia la pensile facultative?
R.C
. Pensia facultativă poate fi oferită de către angajatori prin includerea acesteia în pachetul de beneficii salariale. Angajatorul va efectua plata contribuţiei lunare printr-un singur ordin de plată pentru toţi angajaţii. În situaţia în care contribuţia este suportată individual de către angajat, recomandarea mea este să îi solicite angajatorului efectuarea plăţii, pentru a dispune în continuare de beneficiul fiscal. Valoarea contribuţiei la pensile facultative în ambele cazuri, este de până la 15% din venitul salarial şi valoarea optimă a contribuţiei din punct de vedere fiscal atinge  circa 150 lei pe lună.

Capital: Deductibilitatea în cazul angajatorilor care optează să ofere unui angajat această variantă suplimentară este integrală. Cum reacţionează angajatorii la asta?
R.C.:
Fiind un instrument de economisire care oferă facilităţi fiscale angajatorilor, recomand includerea contribuţiilor la pensiile  facultative  în pachetul de beneficii al salariaţilor , obţinându-se de asemenea  o eficientizare a costurilor pe termen mediu şi lung. De exemplu, o companie poate avea un cost mai mic cu aproximativ 41.000 de lei într-un an, în cazul în care acesta are un număr de 30 de angajaţi cu un venit salarial de 3.000 de lei brut, cărora le oferă o contribuţie la pensia facultativă de 150 de lei pe  lună pe angajat.

Capital: Când se va plăti primul val de pensii private facultative? Dar în cazul celor private obligatorii?
R.C.:
În contextul legislativ  actual, nu a fost încă definitivată legea de plată a pensiilor, iar plăţile realizate în prezent sunt plăţi unice ale activului total acumulat şi aici vorbim de unele excepţii ale participanţilor la sistemul de pensii privat . Estimăm că în 15-20 de ani vom începe efectuarea de plăţi pentru  un număr semnificativ de participanţi în sistemul privat de pensii.

Capital: Câţi români au optat până acum pentru această variantă facultativă? În comparaţie cu alte ţări?
R.C.:
Până în prezent, conform datelor ASF numărul românilor care economisesc într-o pensie facultativă este de circa 398 mii de persoane. În urma analizei trendului de piaţă, am observat o creştere în 2016 de 9.76% faţă de 2015, în acest sens. Potenţialul este unul mult mai mare în condiţiile în care numărul salariaţilor din România este de peste 4,600 milioane de persoane, conform INS.

Capital: Bursa de Valori București este interesantă pentru piața pensiilor private din România?
R.C.:
Listarea companiilor româneşti la bursă a fost benefică pentru fondurile de pensii private, fiind o oportunitate de a menţine activele fondurilor de pensii pe piaţa din România şi de a investi local. Desigur că finanţarea economiei româneşti constă şi în multiplicarea canalelor de finanţare directe. Bursa de Valori Bucureşti este un astfel de canal, care are în prezent dimensiuni reduse pentru susţinerea fondurilor româneşti de pensii.

Planificarea din timp a veniturilor pe termen mediu şi lung, îţi poate oferi posibilitatea de a avea stabilitate financiară la pensie. Economisind într-o pensie facultativă, pe lângă faptul că vei acumula o sumă semnificativă se mai adaugă şi avantajele oferite de stat pentru acest tip de economisireRadu Crăciun, CEO BCR Pensii

398 de mii de români economisesc într-o pensie facultativă

35 de lei pe lună e contribuţia minimă la pensia facultativă