Guvernele care trebuie să salveze companiile de stat ar putea să se confrunte cu probleme economice, o scădere a veniturilor şi presiuni asupra balanţei de plăţi, susţine S&P într-un raport publicat miercuri. Povara datoriilor companiilor publice reprezintă noi riscuri potenţiale asupra ratingurilor de ţară, adaugă S&P. 

"Datoriile potenţiale care să se reflecte în balanţa de plăţi a guvernelor nu au jucat până acum un rol important în traiectoria ratingurilor statelor emergente. Aceasta nu înseamnă că ele nu contează. Dimpotrivă, contează şi se materializează destul de frecvent", a declarat analistul Standard & Poor's, Moritz Kraemer. 

Până în 2020, companiile din statele emergente au de rambursat obligaţiuni în dolari în valoare de 180 de miliarde de dolari, după ce în ultimul deceniu au profitat de costurile extrem de reduse de creditare pentru a contractata noi datorii. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că numărul cazurilor de incapacitate de plată va creşte după ce în ultimii doi ani preţul materiilor prime precum şi monedele statelor emergente au scăzut. 

Potrivit S&P, un număr de doar cinci companii de stat, printre care se numără Petroleos de Venezuela SA (Venezuela) şi Gazprom PJSC (Rusia) sunt responsabile pentru un sfert din datoriile de 783 de miliarde de dolari ale pieţelor emergente. Aceasta în condiţiile în care companiile energetice au fost debitori prolifici înainte ca preţul petrolului să scadă cu aproximativ 60% în ultimii doi ani. 

Îngrijorările Standard & Poor's referitoare la datoriile companiilor publice vin într-un context şi aşa sumbru pentru ratingurile suverane. La finele lunii martie, Standard & Poor's avea perspective negative de rating pentru nouă din cele 20 de mari economii emergente, cel mai ridicat număr înregistrat de la mijlocul lui 2009. 

AGERPRES