Băncile anunţă în fiecare săptămână majorări de dobânzi la depozitele populaţiei. Pentru economii de 3.500 de lei, un deponent poate câştiga acum cu 100 de lei mai mult pe an decât dacă depunea banii la finele lui 2007.
Băncile sunt nevoite să se reîntoarcă la populaţie pentru a atrage bani. Dobânda de politică monetară a ajuns la 9%, BNR condiţionează creditele acordate băncilor cu garanţii, iar dobânzile împrumuturilor pe trei luni de pe piaţa înterbancară au ajuns să depăşească 12% pe an. În aceste condiţii, decât să te împrumuţi cu 12%-13% din alte surse, este mai ieftin să oferi populaţiei dobânzi de 10%-11%.
Pentru clienţii interesaţi de economisire, veştile sunt bune. „Vom avea pe termen scurt chiar o bătălie a băncilor pentru atragerea de resurse de la populaţie. Dacă anul trecut am avut o perioadă în care dobânzile la depozitele populaţiei erau real negative, acum băncile deja vorbesc de randamente de două cifre pentru economiile populaţiei“, comenta recent Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, la un seminar Finmedia. După o perioadă în care dobânzile pasive au scăzut chiar sub nivelul inflaţiei, populaţia poate câştiga din nou din depozite bancare.
Chiar dacă nu toate băncile au majorat dobânda la depozitele clasice (pe o perioadă determinată şi cu plata dobânzii la scadenţă), profiturile pe care le pot obţine clienţii din dobânzi, chiar şi după ce este scăzut comisionul de retragere de numerar şi impozitul de 16%, au crescut cu cel puţin o sută de lei. Astfel, dacă la sfârşitul anului trecut, la un depozit de 3.500 de lei se câştiga o dobândă netă de 211,68 lei, acum pentru acelaşi plasament se poate primi o remuneraţie de 323,4 lei, în condiţiile unui salt al donbâzii de bază de trei puncte procentuale. În plus, unele bănci au campanii promoţionale pe perioada cărora dobânzile la depozite sunt mai mari decât în mod normal. Un exemplu este Raiffeisen Bank. Deşi a crescut dobânda la depozitul clasic faţă de decembrie 2007 (de la 3,5% la 7,5% pe an), banca oferă din când în când şi depozite cu unităţi de fond ataşate, unde randamentele sunt de 10% sau chiar peste acest nivel. Un depozit special – Alpha Progressive – are şi Alpha Bank. Pentru acesta, dobânda creşte odată cu trecerea timpului, dobânzile putând atinge în ultima lună dinaintea termenului de maturitate a depozitului nivelul de 15,5% la economiile în lei şi de 9% la cele în euro. Şi Piraeus Bank a anunţat dobânzi de 11% la depozitele pe 12 luni, cel mai ridicat nivel pentru randamentele oferite în piaţă la depozitele clasice.
Majorările de dobândă operate de băncile comerciale încep să se vadă şi în statisticile BNR, prin creşterea valorii depozitelor populaţiei în bănci. Astfel, totalul depozitelor în lei ale populaţiei, la sfârşitul lunii februarie 2008, a fost de 24,676 miliarde lei, faţă de 21,478 miliarde lei în februarie 2007. În acelaşi timp, totalul depozitelor populaţiei în lei şi valută a fost de 41,4 miliarde lei la sfârşitul lui februarie 2008, faţă de 33,68 miliarde lei la finele lui februarie 2007.
Capital – Editia nr. 17, data 30 aprilie 2008