În cei doi ani de criză, economiile depuse de populație la bănci s-au majorat, în pofida scăderii salariilor și a creșterii șomajului. Sumele puse la dospit de persoanele fizice au crescut de la aproape 78 de miliarde de lei, în octombrie 2008, la 101 miliarde de lei în octombrie a.c. Astfel, acestea au avansat cu 22 de miliarde de lei (aproape 5 miliarde de euro).
Bancherii pun majorarea economiilor pe seama restrângerii cheltuielilor populației. „E reflectarea lipsei de încredere în viitor; când nu ai încredere în viitor, strângi cureaua cât poți și pui deoparte bani albi pentru zile negre“, explică Răzvan Munteanu, vicepreședinte Raiffeisen Bank.
În lunile septembrie și octombrie ale acestui an, valoarea economiilor populației a stagnat, motiv pentru care bacherii afirmă că există posibilitatea ca ele să înceapă să scadă. Munteanu afirmă că, după o perioadă de economisire, individul începe să consume. Însă, dacă apar din nou mesaje negative de genul „tăiem salarii“, economiile vor reîncepe să crească, mai adaugă oficialul Raiffeisen.
Firmele au economisit mai puțin
Și depozitele firmelor la bănci au crescut pe timpul crizei, însă mult mai lent decât cele ale populației – cu doar 6 miliarde de lei în perioada octombrie 2008 – octombrie 2010. Sumele economisite de companii au ajuns, astfel, la 68 de miliarde de lei la sfârșitul lunii octombrie a anului în curs. 64% din economiile firmelor erau efectuate în moneda națională, restul banilor aflându-se în depozite constituite în valută. Depunerile firmelor în valută au scăzut considerabil în ultimele 12 luni, cu 6,2%, ajungând la aproximativ 24 de miliarde la sfârșitul lui octombrie. Scăderea acestora a fost compensată de creșterea sumelor economisite în lei, care au avansat cu 7,7%, până la aproape 44 de miliarde de lei.
Împrumuturile au crescut ușor
Soldul creditelor contractate de firme era cu aproape 5,4 miliarde de lei mai mare la sfârșitul lui octombrie comparativ cu un an înainte. Astfel, creditele companiilor însumau 105,6 miliarde de lei.
Dacă firmele au preferat economisirea în lei, pe partea de creditare au ales valuta, soldul acestor împrumuturi avansând cu 8,3% în ultimele 12 luni. În schimb, creditele noi ale populației abia au reușit să depășească ratele plătite în contul creditelor vechi. Soldul acestora era de 101,17 miliarde de lei la sfârșitul lui octombrie, cu numai 0,24 miliarde de lei peste nivelul raportat în urmă cu un an. Ca și firmele, populația a preferat împrumuturile în valută, motivul principal fiind că acestea sunt mai ieftine decât cele în moneda națională.
Suplimentar, băncile au ieftinit ușor, în ultimele luni, creditele acordate persoanelor fizice, cele mai mari scăderi ale costului efectiv fiind înregistrate la împrumuturile în valută.
Când nu ai încredere în viitor strângi cureaua cât poți și pui deoparte bani albi pentru zile negre.
Răzvan Munteanu, vicepreședinte Divizia Retail a Raiffeisen Bank
61% din economiile persoanelor fizice erau depuse în moneda națională la sfârșitul lunii octombrie, potrivit datelor Băncii Naționale a României