Conceptul de economisire-creditarea în domeniul locativ a apărut în Germania în anul 1831. La noi în țară, acest concept a pătruns relativ recent, acum zece ani, fiind inspirat din modelul german, spun reprezentanții BCR Banca pentru Locuințe.
Ce presupune, așadar, acest sistem? În sistemul de economisire-creditare, clienţii încheie un contract pentru o sumă stabilită de comun acord cu banca pentru locuințe.
O parte din suma respectivă, mai exact 50% din aceasta, este reprezentată de banii economisiţi într-o anumită perioadă de timp, la care se adaugă dobânda anuală şi o primă anuală de stat. Prima de la stat este de 25% din valoarea economiilor realizate în fiecare an, însă nu poate depăși valoarea de 250 euro pe an, echivalent lei. Menționăm că BCR BpL a încasat integral prima de la stat pentru anul 2013 și astfel, până la sfârșitul săptămânii, clienții BpL o vor primi în conturile de economisire.
Perioada de economisire la BCR Banca pentru Locuințe este cuprinsă între 23 de luni șișapte ani. Timpul mediu de economisire variazăîn funcție de soluția aleasăși de regularitatea cu care sunt depușibanii.
Cealaltă parte a sumei contractate o reprezintă creditul acordat de bancă după perioada de economisire. Creditul se acordăîn lei și are o dobândă fixă, de 5% pe an pe toată perioada de rambursare. Așadar, este un cost redus al creditului, iar clienții BCR Banca pentru Locuințe știu de la bun început valoarea ratelor pe care vor trebui să le plătească, dobânda nefiind variabilă și dependentă de dobânda de politică monetară.