Priviți cu atenție apa pe care o beți sau care curge la chiuvetă! S-ar putea ca aceste picături să devină o amintire și, pentru unii, să facă diferența între viață și moarte. Încă de-acum câțiva ani, s-a spus că apa va fi din ce în mai puțină, mai poluată și tot mai greu de obținut.
Disponibilitatea acestei resurse finite poate contribui la deficitul de apă și poate afecta capacitatea noastră de a face față impactului crizei climatice, scrie CNN.
Potrivit raportului Global Environment Outlook, publicat de ONU, până în 2025, circa 1,8 miliarde de oameni vor trăi în regiuni cu lipsă acută de apă, iar două treimi din populația globului ar putea fi sub stres pentru atingerea necesarului de apă pentru agricultură, industrie, scopuri domestice, energie și mediu,
„Patru miliarde de oameni trăiesc astăzi în locuri care sunt afectate de deficitul de apă, cel puțin o parte a anului”, explică Rick Hogeboom, director executiv al Water Footprint Network, un centru internațional cu sediul în Țările de Jos.
„Schimbările climatice vor avea o influență din ce în ce mai mare asupra echilibrului dintre cerere și ofertă”, a avertizat el.
Dacă toți oamenii ar încerca să conserve apa, acest lucru ar ajuta la atenuarea unora dintre efectele imediate observate în urma crizei climatice”, a declarat Shanika Whitehurst, director asociat pentru cercetarea și testare la Consumer Reports, o organizație nonprofit care ajută consumatorii să evalueze bunurile și serviciile.
Ce ar trebui să facă guvernele
Întreprinderile și guvernele ar trebui să joace un rol în conservarea apei producând „apă în mod eficient” și alocând această resursă într-un mod durabil și echitabil, a mai Hogeboom.
Locul de unde ar trebui să începem să economisim
Din cantitatea uriașă pe care familia americană obișnuită o folosește în fiecare zi, aproximativ 70% din această utilizare are loc în interior, conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Asta face ca locuința să devină un loc important pentru a începe reducerea consumului de apă. Iată câteva modalități de a reduce amprenta de apă dintr-o locuință.
Cum putem să reducem consumul de apă în bucătărie
Deoarece în bucătărie se spălă vase și se gătește, aceasta este una dintre cele mai mari consumatoare de apă. Un robinet vechi din bucătărie poate elibera 1 până la 3 litri de apă pe minut atunci când funcționează la maximum, potrivit Consumer Reports. În loc să clătiți vasele înainte de a le pune în mașina de spălat vase, frecați-le bine de resturile de alimente. Asigurați-vă că mașina de spălat vase este încărcată complet, astfel încât să efectuați doar ciclurile de spălare necesare, fără să consumați apă prea multă.
Dacă spălați vasele manual, închideți robinetul imediat ce nu le mai treceți prin apă! De asemenea, dacă intenționați să mâncați alimente congelate, dezghețați-le în frigider, peste noapte, în loc să lăsați apa să curgă peste ele.
Spălați-vă cu partenerul!
Baia este cel mai mare consumator de apă dintr-o locuință, întrucât numai toaleta poate folosi 27% din apa menajeră, potrivit EPA. În cazul toaletelor nu se poate face mare lucru. Dar, prin închiderea robinetului de la chiuvetă atunci când vă spălați pe dinți, vă bărbieriți sau vă spălați pe față, se pot economisi mai mult de 200 de galoane de apă lunar, conform EPA.
Reduceți și mai mult consumul de apă, limitând dușurile la cinci minute și renunțând la „cadă”. Faceți duș cu partenerul când puteți! Economisiți și mai multă apă, oprind robinetul atunci când vă șamponați sau vă bărbieriți, sugerează Consumer Reports.