El Salvador a devenit săptămîna trecută prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. O decizie care nu este văzută cu ochi buni de experți. Unii vorbesc chiar de o prăbușire a economiei țării.
Decizia El Salvador de a clasifica Bitcoin ca monedă legală riscă să ducă la prăbușirea completă a economiei, a declarat Steve Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea Johns Hopkins, potrivit BussinessInsider.
El Salvador riscă prăbuşirea economiei
Descriindu-i pe președintele Nayib Bukele și pe membrii guvernului care au votat pentru adoptarea legii Bitcoin drept „proști”, Hanke s-a arătat sceptic cu privire la faptul că moneda digitală ar putea funcționa fără probleme în utilizarea zilnică într-o țară în care majoritatea cetățenilor nu au conturi bancare.
Legea stipulează că statul „va promova instruirea și mecanismele necesare astfel încât populația să poată accesa tranzacții cu Bitcoin.
Marele pericol reprezentat de Bitcoin
Economistul american, care a lucrat în echipa de consilieri economici ai fostului președinte Ronald Reagan, a sugerat că „interese criminale” ar fi putut contribui la adoptarea criptomonedelor de către țara latino-americană.
„Interese criminale vor să poată intra și să obțină efectiv dolari legali”, consideră economistul. „Vor dolari verzi. Iar dolarul este, de fapt, moneda legală și moneda de schimb din El Salvador”, a adăugat Hanke.
El anticipează că deținătorii de Bitcoin din Rusia sau China vor exploata cetățenii din El Salvador pentru a-și încasa deținerile, secând în cele din urmă țara de dolari.
„Există riscul de a prăbuși complet economia, deoarece toți dolarii din El Salvador ar putea fi aspirați și nu vor mai exista bani în țară. El Salvador nu are o monedă internă”, a explicat el.
Guvernele și băncile centrale din întreaga lume vor sta cu ochii pe experimentul El Salvador pentru a vedea dacă Bitcoin poate face parte din viața de zi cu zi pentru plăți și remitențe.
Hanke spune că activul digital va trebui convertit în dolari SUA pentru a fi folosit. „Nu veți plăti o plimbare cu taxiul cu un Bitcoin. Este ridicol”, a spus el.
„Dacă bunica ta este în El Salvador în așteptarea remitențelor și tu vrei să-i trimiți Bitcoin, este în regulă. Ce face ea? Trebuie să meargă la bancomat pentru a obține dolari, pentru că doar așa poți cumpăra ceva”, a mai spus Hanke.
JPMorgan susține că este dificil de anticipat care ar fi beneficiile adoptării Bitcoin ca a doua formă de mijloc legal de plată, iar acțiunea ar putea risca relațiile cu Fondul Monetar Internațional.