‘Deocamdată nu este cazul să ne gândim la un orizont clar de timp pentru adoptarea monedei euro. Ce se întâmplă acum în Europa este o lecţie pentru România că nu trebuie să adere dacă nu este pregătită. Avem încă teme nefăcute, cred că nici nu ni se va permite, probabil este un obiectiv palpabil pentru următorii 10 ani, depinde de calitatea politicilor fiscale şi publice, de eficientizarea sectorului bugetar’, a spus Melania Hăncilă.
Ea a afirmat că motivaţia principală pentru adoptarea monedei unice era stabilitatea la nivelul zonei euro, precum şi costurile scăzute de finanţare, dar acum piesele fac o diferenţiere între state şi România nu se va putea împrumuta la costuri reduse dacă nu reuşeşte să crească în ochii investitorilor. În plus, România ar pierde avantajul cursului de schimb flexibil.
La rândul său economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a spus că 2015 este un obiectiv total nerealist în momentul de faţă şi că România trebuie să aibă totuşi un orizont de timp pentru adoptarea euro, dar unul realist.
‘Dacă o casă este în flăcări nu intri în ea. După ce se stinge focul evaluez dacă îmi mai place sau nu să intru în ea’, a mai spus Ionuţ Dumitru referindu-se la criza zonei euro.
SURSA: Agerpres