Intrarea statelor în incapacitate de plată a conduce în general la recesiune, au concluzionat doi economişti ai Fondului Monetar Internaţional într-un studiu dat publicităţii joi, citat de AFP.
‘Cazurile de incapacitate sunt asociate cu o profundă recesiune’, scriu aceşti economişti, Enrique Mendoza şi Vivian Yue, într-un articol intitulat ‘Un model general de echilibrare a incapacităţii de plată a statelor şi ciclurilor de activitate’.
‘În medie, Produsul Intern Brut (PIB) şi consumul se diminuează cu 5 la sută sub tendinţa lor’, au calculat ei pe baza a 23 de episoade, între 1977 şi 2009, dintre care jumătate în America latină.
‘Piaţa locurilor de muncă se prăbuşeşte la un nivel inferior cu aproximativ 15 la sută în comparaţie cu cel din ultimii trei ani dinaintea incapacităţii. Exporturile nete înregistrează un salt de circa 10 procente în raport cu PIB pe durata a două trimestre înainte şi după incapacitate’, au adăugat ei.
Cei doi cercetători definesc un model economic prin măsurarea efectelor incapacităţii de plată a unui stat asupra activităţii societăţilor din ţara respectivă. Ei au scos în evidenţă un ‘puternic mecanism de amplificare financiară’ în care scumpirea costului monedei îi penalizează pe producători.
FMI a cerut Statelor Unite, în repetate rânduri de la sfârşitul lunii iunie, să ajungă cât mai urgent la un compromis care să permită evitarea perspectivei incapacităţii de plată din cauza plafonului legal al datoriei publice.
În cazul Greciei, după ce a exclus cu vehemenţă orice restructurare a datoriei publice, instituţia financiară a admis, la începutul lui iulie, că ar putea fi necesare eforturi depuse de creditori privaţi pentru ca Atena să îşi onoreze obligaţiile.
SURSA: Agerpres