Chiar dacă în 2016 rata şomajului va scădea comparativ cu 2015, în a doua parte a acestui an se va înregistra o creştere ajustată a numărului de şomeri, susţin economiştii.
Aceştia cred că numărul ridicat de refugiaţi fără un loc de muncă va duce la creşterea numărului de şomeri. În 2015, aproximativ un milion de refugiaţi au sosit în Germania şi au făcut cerere de azil.
Joi, Oficiul Federal pentru Muncă va da publicităţii datele privind rata şomajului în luna martie.
În februarie, numărul şomerilor în Germania a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la un nivel minim record, semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac faţă încetinirii de pe pieţele emergente.
Potrivit cifrelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate recent de Oficiul Federal pentru Muncă, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât luna trecută cu 10.000, până la cifra ajustată de 2,723 milioane de persoane, iar rata şomajului s-a situat la 6,2% – cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei – în 1990.
În mod normal, rata şomajului ar fi trebuit să crească în ultimele luni în Germania, având în vedere numărul mare de imigranţi care odată ajunşi în Germania sunt înregistraţi ca refugiaţi şi solicitanţi ai unui loc de muncă. Însă având în vedere durata procedurilor, acest lucru ar putea să se facă resimţit abia spre sfârşitul acestui an. Între timp, piaţa muncii din Germania profită de o cerere internă solidă, care susţine creşterea primei economii europene, în timp ce încetinirea economiilor emergente, în frunte cu China, a redus apetitul pentru exporturile germane.
Analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană oferă motive suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an. AGERPRES