Radu Georgescu avertizează asupra crizei imobiliare

Economistul Radu Georgescu afirmă că există toate condițiile pentru declanșarea unei crize imobiliare mai grave decât cea din 2008. El compară situația cu schemele Ponzi, explicând că bulele continuă să crească atâta timp cât intră noi participanți în sistem. Când acest flux se oprește, bula se va sparge.

„E similar cu schemele Ponzi, bulele cresc atâta timp cât intra noi veniți în sistem. Când nu mai intra noi veniți, bula se sparge”, explică el.

Piața imobiliară din România se află în criză, o afirmație care a fost repetată de câțiva ani. Cu toate acestea, prețurile locuințelor nu par să scadă. Vânzările au diminuat, iar accesul la credite pentru clienți este limitat, multe bănci suspendând finanțarea dezvoltatorilor imobiliari. Aceste condiții sugerează că avem toate ingredientele pentru o criză imobiliară.

Radu Georgescu afirmă că ne aflăm într-o bulă imobiliară și oferă argumente solide pentru a susține această idee.

„Eu cred că suntem într-o bulă imobiliara mai mare decât 2008”, susține economistul Radu Georgescu într-o postare pe Facebook.

„Am văzut din primul rând filmul cum s-a format bula imobiliara. Și cum a făcut implozie. În 2009 prețurile la apartamente au scăzut cu 50%. Volksbank, a doua bancă din România, a dat faliment din cauza creditelor imobiliare acordate. Mulți dezvoltatori imobiliari au dat faliment”, a susținut economistul.

Analiza subliniază că sectorul imobiliar s-a blocat

Economistul explică faptul că acest sector se bazează pe tinerii care achiziționează prima locuință. Aceștia obțin credite pentru a cumpăra case, iar banii din aceste credite contribuie la umflarea bulei imobiliare și la creșterea prețurilor apartamentelor.

„Sectorul imobiliar are la baza tinerii care își cumpără prima data o locuință. Aceștia fac credite pentru locuințe. Banii proveniți din credite umfla bula imobiliară și cresc prețurile la apartamente”, explică economistul.

credit, robor, credite
Credite / SURSA FOTO: Dreamstime

În 2008, soldul creditelor imobiliare se ridica la 20 de miliarde de lei. Economistul subliniază că acum această sumă a crescut de cinci ori, ajungând la 110 miliarde de lei.

„Acum bolovanul este de 5 ori mai mare, 110 miliarde lei”, arată el.

„Prețuri mari + dobânzi mari + inflație mare. În luna mai am făcut un sondaj pe Linkedin în care am întrebat dacă sunt accesibile preturile locuințelor din Romania. 90% dintre oameni au răspuns că sunt inaccesibile”, detaliază Georgescu.

Economistul consideră că în prezent ne aflăm în cea mai inaccesibilă perioadă de achiziție din ultimii 15 ani. El compară sistemul imobiliar cu schemele Ponzi, menționând că bulele se dezvoltă atâta timp cât sunt noi participanți.

„Sistemul imobiliar funcționează similar cu schemele Ponzi. Bulele cresc atâta timp cât intra noi veniți în sistem. Când nu mai intra noi veniți, bula se sparge. Creditele imobiliare acordate în 2024 au scăzut 60% comparat cu anul 2020 și 2021”, explică acesta.

Băncile au început să refuze acordarea de credite dezvoltatorilor imobiliari

Analiza evidențiază o scădere de peste 50% a prețurilor materialelor de construcții. Economistul subliniază că, deși inflația afectează majoritatea bunurilor, prețul lemnului a scăzut cu 75%, cel al fierului cu 70%, iar oțelul cu 50%, legând aceste schimbări de situația economică anterioară.

 „Prețurile la materialele de construcții au scăzut cu peste 50%. Suntem într-o situație unica din punct de vedere economic. Avem inflație la toate bunurile și serviciile dar preturile la materialele de construcții s-au prăbușit cu peste 50%. Prețul la lemn a scăzut 75%. Prețul la fier a scăzut 70%. Prețul la otel a scăzut 50%. Acest lucru este din cauza punctului 1”, spune Georgescu.

Expertul susține că blocarea pieței imobiliare și lipsa construcțiilor au dus la scăderea prețurilor materialelor de construcții. El avertizează că dezvoltatorii imobiliari riscă insolvența, mai ales cei care au construit pe baza creditelor. De asemenea, acțiunile dezvoltatorilor de pe bursa din România au scăzut cu până la 50%, iar fondurile de investiții au început să vândă aceste acțiuni.

„Acest lucru a dus la punctul 3, dezvoltatorii imobiliari au risc de insolvență. Dezvoltatorii imobiliari care au construit pe baza creditelor au risc de insolvență. Toate acțiunile dezvoltatorilor imobiliari de pe bursa din România au scăzut cu până la 50%. Fondurile de investiții au început să vândă acțiunile”, explică expertul.

Economistul menționează că, în următorii doi ani, sunt scadente credite de 30 de miliarde de lei în sectorul construcțiilor. El subliniază că, din această cauză, băncile au început să refuze acordarea de credite dezvoltatorilor imobiliari, primele cinci bănci anunțând stoparea creditării pentru acest sector.

„Acest lucru a dus la punctul 4: băncile nu mai acorda credite pentru dezvoltatorii imobiliari. Primele 5 bănci au spus stop la creditele pentru dezvoltatorii imobilari. Dacă pică sectorul imobiliar, băncile vor avea mari probleme: 40% din sectorul bancar reprezintă credite imobiliare către persoane fizice și companii”, arată economistul.

„Orice bulă se sparge când apare un ac. În anul 2008 acul s-a numit Lehman Brothers”, a mai transmis acesta.