În ciuda declarațiilor triumfaliste ale ministrului de Finanțe, datele INS ce prezintă evoluția PIB în primul trimestru arată de fapt o frânare pentru economia României, acuză un cunoscut economist. ”Doar proștii se pot lăuda cu asemenea greșeli economice majore”, acuză el.
Publicarea de către INS a evoluției PIB în primul trimestru a provocat reacții diametral opuse.
Pe de o parte, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a prezentat statisticile legate de evoluția economiei în primul trimestru ca pe o mare victorie a Guvernului, care prin măsurile adoptate a redus la minim impactul negativ al pandemiei de coronavirus.
De cealaltă parte, însă, economistul Adrian Câciu prezintă statisticile INS într-o cheie diametral opusă.
”Economiști neserioși”
”Nici un economist serios nu s-ar lăuda cu o creștere economică aflată în marja de eroare statistică!
Dacă aş semăna cu economiştii neserioşi care au ajuns în prezent miniștri de finanţe aş putea spune că datele INS sunt măsluite fiind acoperit de marja de eroare statistică.
Dar nu spun aşa ceva, pentru că respect această instituţie iar dacă au impins datele în sus să fie păcatul lor!
Cine crede că avem creştere economică reală este invitat să facă o pauză din vise şi fumuri şi să vadă realitatea din mediul economic”, a scris vineri Câciu pe Facebook.
”Avans din inerție”
”Creșterea economică de 0,3% trim I 2020 la trim IV 2019 ne arată ce se întâmplă când scoţi cheia din contactul unei maşini în timp ce aceasta se deplasează spre înainte.
Maşina rulează în continuare din inerţie o perioadă, dar oprirea motorului anulează treptat orice impuls de înaintare.
Căruţa nu sare direct în fundul gropii. Se mai rostogolește o perioadă.
Este îngrijorător faptul că această „creştere economică” infimă, aflată în marja de eroare statistică (!!!) vine într-o perioadă în care economia a funcționat la parametri normali timp de 2 luni jumătate (din trei luni).
”Semnal extrem de îngrijorător”
În fapt, astăzi avem un semnal extrem de îngrijorător:
Stimulii economici care nu au apărut în economie în primele două luni, deși, paradoxal am avut buget aprobat, lipsa de preocupare şi de măsuri de politică fiscal-bugetară ne pun într-o poziţie extrem de vulnerabilă față de evoluția economică ulterioară.
Să mulţumim INS că a amânat recesiunea din PIX”, explică Adrian Câciu.
”În fapt, dacă se continua abordarea pro-economică, creşterea economică reală trimestru la trimestru era de cel puţin 1,5%, iar cea anualizata de 4,7%.
Astea sunt greşeli economice majore! Doar proştii se pot lăuda cu ele.
Avem o scădere economică în realitate prin frânarea economiei şi nealimentarea ei cu stimuli.
”Creștere la jumătate”
Să observăm că creşterea anualizată, de 2,4%, trim I 2020 la trim I 2019 este la jumătate faţă de creşterea anualizată înregistrată în trim I 2019 față de trim I 2018.
Și asta în condițiile în care pe anul 2019, greaua moştenire a provocat o creştere economică de 4,1%.
În locul domnului Cîţu aş adresa mulţumiri celor care au făcut posibilă creşterea economică din ultimii 3 ani (5,1% media celor trei ani) și cea inerţială din Trim I 2020. Iar apoi m-aş retrage din zona publică pentru scăderea economică provocată ca să nu decontez dauna totală”, acuză economistul.