Țara noastră și-a asumat mai multe direcții de dezvoltare a industriei energetice, asumate la nivel european de către toate statele membre UE. Însă, de la local la european este un pas foarte mare, iar o principală problemă identificată de invitații de la masa rotundă a fost că România nu are o strategie în acest domeniu: „Suntem într-o piață în care importurile de energie electrică ne dau bătăi de cap din perspectiva prețurilor și mai ales a volatilității. Se simte sau se resimte nevoia de a avea o strategie în spatele unor obiective. Avem zone monoindustriale, care se bazează pe producția de cărbune, care au o componentă socială destul de delicată. Va fi o transformare destul de brutală, dacă vreți din perspectivă economico-socială, în aceste zone. Avem companii care vor dispărea dacă nu se restructurează sau dacă nu își trec toată producția pe surse regenerabile”, explică Adrian Câciu, specialist Capital.
Ce facem cu banii alocați de la UE?
Conform declarațiilor economistului există o mulțime de fonduri pe care statul român le poate accesa pentru a susține această tranziție către energia regenerabilă. Ca în multe alte situații similare, nu avem proiecte depuse pentru ca actorii principali care vor suferi pe termen mediu și lung din cauza acestor schimbări să se adapteze. „Avem bani alocați României, dar nimeni nu a făcut vreun proiect. Vedeți ce se întâmplă cu complexul de la Hunedoara sau cel din Oltenia, întotdeauna sunt zone de vulnerabilitate maximă socio-economică. Nu observ decât dorința antreprenorilor de a intra pe piață, de a obține cote de piață, de a inova, de a cerceta, de a fi adaptați la noile provocări. Din perspectiva statului nu observ acel input necesar de reglementare pe de-o parte, dar și de finanțare pe altă parte, pentru o tranziție coerentă și eficientă. Putem să ajungem și în 2100 și să nu facem nimic. Ne păcălim singuri de 30 de ani cu această tranziție de la combustibilii fosili deși cu toții știm că energia obținută din ei devine din ce în ce mai scumpă”, puncta Adrian Câciu.
Cum putem evita o criză a prețurilor?
Prețul energiei se va crește cu 250% în următorii 4 ani din perspectiva celei provenite din combustibili fosili. Acest subiect ar trebui să ne dea toate motivele pentru a căuta modalități noi de producere a energiei, mai ales în contextul în care sursele regenerabile devin din ce în ce mai populare. Acest proces ar trebui să aibă loc fără o revoluție socială, fiind necesară o tranziție atât la nivel economic, cât și la nivel social, pentru categoriile de oameni care vor fi afectate în mod direct de aceste evoluții.
„Există idei, există potențial, dar nu există strategie. Faptul că există o strategie la nivelul UE nu ne încălzește cu nimic pentru că noi trăim în România, iar România va trebui să se confrunte cu o restructurare a sectorului energetic. Noi nu discutăm de o îmbunătățire a sectorului energetic, e o provocare mult mai mare, este o restructurare. Nu avem o strategie”, declara Adrian Câciu.