Economistul Cristian Socol: România stă cel mai bine de la Revoluție încoace

economia romaniei

SURSA FOTO: Dreamstime

Reputatul economist Cristian Socol, a comentat raportul Eurostat pentru România și a spus că țara noastră n-a stat niciodată mai bine de la Revoluţie încoace.

Cristian Socol: România stă cel mai bine de la Revoluție încoace

Economistul Cristian Socol a comentat datele din raportul Eurostat pentru România şi a declarat că ţara se află, în prezent, în cea mai bună situaţie de după Revoluţie.

Cristian Socol a explicat cum se măsoară inegalitatea de venituri prin indicele Gini şi a dezvăluit, din raportul Eurostat, că numărul românilor aflaţi în deprivare materială şi socială severă a scăzut de la 4,6 milioane la 3,7 milioane.

„Un partid social-democrat trebuie să se uite către inegalitatea de venituri. Asta se măsoară prin indicele Gini. Cu cât ești mai apropiat de 0 ai egalitate perfectă, cu cât ești mai apropiat de 100 ai inegalitate perfectă. Noi suntem la 31. E cel mai bine de după Revoluție.

Eurostatul, joia trecută, spune în felul următor: persoanele aflate în deprivare materială și socială severă în România au scăzut de la 4,6 milioane la 3,7 milioane. 855.000 de persoane nu mai sunt în deprivare materială și socială severă, au urcat un pic mai sus” a declarat Cristian Socol.

Economistul a mai explicat că s-au făcut următoarele ajustări: creșterea salariului minim, majorarea pensiilor cu 13,8%, iar se prevede o creștere suplimentară la recalculare. De asemenea, au fost distribuite vouchere pentru alimente și pentru utilități, iar prețul energiei și al gazelor, precum și adaosul comercial la alimente, au fost plafonate. El a subliniat că aceste două măsuri sunt menite să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai și că ar fi benefic ca cei din clasa de mijloc în dezvoltare să avanseze, consolidându-se în această categorie.

România va atinge un alt nivel de dezvoltare până în 2030

La finalul anului trecut, Andrei Caramitru declara că economia României s-a modificat semnificativ din perioada 2006-2008 până în prezent. La acea vreme, doar trei dintre primele zece firme aveau capital sau management local. Acum, șapte din zece sunt deținute local, inclusiv două din domeniul IT – UiPath și Dante/eMAG. În prezent, el își dorește ca aceste companii să devină lideri regionali și să se extindă în regiune.

Și-a exprimat speranța că va avea loc o fuziune între Romgaz și Petrom sau Hidro/Petrom/Romgaz pentru a elimina controlul OMV asupra Petromului și pentru a crea astfel cea mai mare companie de energie din Europa de Est. Potrivit lui, aceste schimbări vor avea loc treptat, abia atunci România va deveni o putere economică și geopolitică regională. Din punctul lui de vedere, până în anul 2030, țara noastră va atinge un alt nivel de dezvoltare, „chiar dacă politicienii nu sunt la înălțimea așteptărilor”.

„Aceste tendințe sunt atât de puternice încât nimeni nu le poate opri”, a declarat Caramitru.