Românii se pregătesc să iasă în stradă. Va urma o perioadă de proteste masive pentru majorarea salariilor. Economistul Mircea Coșea a susținut, în acest context, că în vară va exista o criză de lichiditate în rândul populației.
Situația nu este deloc fericită pentru România. Față perioada similară a anului trecut, rata inflației a ajuns la 14%, în acest an. Economiștii au fost însă de părere că valoarea reală este, de fapt, de peste 20%.
Sindicaliștii de la Cartel Alfa au arătat că prețurile pentru alimentele de bază au crescut cu 20-80%. În acest context, ei au cerut majorarea salariilor cu minimum 200 de lei neimpozabili. Ei au explicat că prețurile cresc de la o zi la alta și că salariul minim acoperă din ce în ce mai puţin din valoarea coşului de trai, determinând sărăcirea accelerată a lucrătorilor.
„Peste 40% din contracte sunt la nivelul salariului minim, iar 9 din 10 români câştigă sub salariul mediu de aproximativ 3500 lei net”, au acuzat sindicaliștii.
Sindicaliștii amenință cu proteste masive
Reacția sindicaliștilor a venit după ce guvernul a propus un proiect de ordonanță de urgență dedicat angajaților „vulnerabili” – cu salariul minim, prin care angajatorii vor putea majora opțional salariul cu 200 de RON, sumă care nu va fi impozitată. Sindicaliștii sunt însă nemulțumiți și au cerut ca salariile să fie majorate pentru toți angajații, nu doar pentru cei cu salariul minim pe economie.
„De ce un salariat plătit cu 2.550 lei brut (1.524 lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi în aceeaşi categorie? Toate salariile aflate sub valoarea coşului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoană in dec 2021) plasează lucrătorii într-o situaţie de vulnerabilitate (…)”, au susținut sindicaliștii.
De altfel, Dumitru Istrate, președintele Cartel Alfa București, a apreciat că este o discriminare ceea ce se întâmplă. El a avertizat că se va merge la proteste masive de stradă.
Mircea Coșea a avertizat că va exista o criză de lichiditate în rândul populației
La rândul său, profesorul Mircea Coșea a apreciat că scumpirile din prima parte a anului 2022 au fost abia începutul.
„Lucrurile sunt dificile pentru România. Așa cum bine știm, când prețul brut al petrolului crește, și prețul la pompă crește. Dar dacă prețul la brut scade, nu scade și la pompă.
Românul a început să se bucure de răul cel mai mic. Protecția Consumatorului și ASF nu reacționează, statul nu face nimic pentru că la fiecare litru de benzină câștigă”, a spus acesta.
Mircea Coșea a apreciat că urmează o perioadă dificilă în vară, când va exista o criză de lichiditate în rândul populației, ceea ce înseamnă o scădere a economiei.
„În toamnă și iarnă va fi și mai greu, pentru că vor crește prețurile, în special la energie”, a declarat fostul ministru al Economiei.