Economistul Mircea Coșea: România, singura țară care și-a asumat măsuri de austeritate pentru PNRR

PNRR

Economistul Mircea Coșea a explicat recent că România este singura țară care și-a asumat măsuri de austeritate pentru accesarea banilor din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

România, singura țară care și-a asumat măsuri de austeritate pentru PNRR

Potrivit economistului, niciun alt plan din din UE nu seamănă cu PNRR din România, deoarece „planul nostru e singurul care impune austeritate”.

„Mi-am petrecut ziua de azi citind pe site-ul UE ce inseamna PNRR. Nu seamana niciunul cu planul nostru. Planul nostru e singurul care impune austeritate. Tara nostra si Italia sunt singurele care au tras si imprumuturi, asta inseamna o conditionalitate, capacitatea tarii de a returna banii (…) acest plan este nu doar o oportunitate, ci este si un pericol”, a declarat economistul Mircea Coșea la B1 TV.

De asemenea, acesta a punctat că este austeritate deoarece „până în 2023 nu vor crește pensiile, dar vor crește prețurile”.

România va fi lovită de austeritate

Anterior, economistul a spus că țara noastră urmează să fie lovită de austeritate.

„Austeritatea este inevitabilă în România. Trebuie să spunem asta foarte clar, să nu ne mai amăgim cu fel de fel de carnaval la Rio, cu paiete şi sclipici. Este inevitabilă pentru că România, prin PNRR, a preluat sau va prelua şi partea de creditare, de împrumuturi, iar aceste împrumuturi cer garanţii. În condiţiile în care România este în procedură de deficit bugetar, va trebui să aducă dovezi că reduce cheltuielile, în aşa fel încât să poată recupera şi plăti împrumuturile.

Se ştie că asta va însemna blocarea salariilor şi a pensiilor, o reformă în sectorul public care va însemna până la 3-400.000 de oameni daţi afară, în următoarele 6-12 luni. Problema socială se va agrava, pentru că nu putem recalifica această forţă de muncă.

Iar lucrul cel mai important aici este că ni se va cere să listăm societăţile cu capital majoritar de stat. Listarea nu înseamnă vânzare, să nu cădem în această retorică, este o chestiune care se practică în lume, dar nu în acest moment. În acest moment, lucrurile nu sunt stabilizate, nu poţi controla listarea şi am putea avea pierderi.

Deocamdată avem probleme mari în agricultură, deci nu putem spera că ne va salva. Economia României este condamnată pe viaţă să rămână subdezvoltată, dacă nu schimbă structura.

Oricât ne-am chinui, tot nu vom putea să colectăm şi să folosim cât ar trebui, pentru că nu avem cum. Deci vom împrumuta în continuare”, a declarat Mircea Coşea