Economistul Roubini, care a prezis criza economică din 2008, demolează Bitcoin: Nu are nicio utilitate!

Piețele financiare

Bitcoin nu este nici o monedă, nici un activ, iar criptomonedele se află într-o bulă speculativă, susține economistul american Nouriel Roubini, potrivit Businessinsider.

Roubini nu crede că Bitcoin este o revoluție menită să schimbe lumea plăților și că orice comparație cu internetul este deplasată. „Nu a adus nicio transformare similară cu ceea ce s-a întâmplat în primul deceniu al internetului”, consideră economistul.

Bitcoin va schimba lumea plăţilor

Roubini este cel care a avertizat în 2006 asupra prăbuşirii pieţei imobiliare din SUA și a anticipat criza economic. El spune că o monedă trebuie să aibă patru calități: să fie o unitate de cont, un mijloc de plată, o acțiune stabilă și să acționeze ca un singur număr.

„Bitcoin și majoritatea celorlalte criptomonede nu au niciuna dintre aceste caracteristici”, declară Roubini. Mai mult, spune el, Bitcoin nu este nici măcar un activ, deoarece acesta din urmă asigură „un anumit flux de numerar sau utilitate care poate fi utilizat pentru a înțelege valoarea sa fundamentală”.

De exemplu, „o acțiune asigură dividende, care pot fi actualizate pentru a ajunge la evaluare. Obligațiunile garantează cupoane, împrumuturi și dobânzi, piața imobiliară generează chirii sau servicii imobiliare”, explică economistul.

Noi dezvăluiri despre criptomonede

„Pînă și cei din familia Flinstones aveau un sistem mai sofisticat, folosind cochilii ca un singur număr, pentru a compara prețul diferitelor bunuri”, a spus Roubini. Deși criptomonedele nu sunt valute, ele nu sunt nici active, susține economistul. Din această cauză, criptomonedele se află într-o bulă speculativă, potrivit lui Roubini.

„O bulă apare atunci când prețul unui anumit lucru este cu mult peste valoarea sa fundamentală. Dar nici măcar nu putem determina valoarea fundamentală a acestor criptomonede și, cu toate acestea, prețurile lor au crescut dramatic”, a explicat Roubini.

El se îndoiește că instituțiile vor adopta criptomonede în masă în modelelede alocare a activelor, dat fiind că activul poate scădea cu 15% peste noapte.

Deși unii compară Bitcoin cu aurul digital, Roubini exclude orice comparație: „Aurul este utilizat în industrie, pe piața bijuteriilor și, din punct de vedere istoric, a fost recunoscut mereu ca o rezervă stabilă de valoare împotriva diferitelor riscuri, care includ inflația, devalorizarea monedei, crize și riscuri politice și geopolitice”.

În schimb, „Bitcoin și alte criptomonede nu generează venituri și nu au nicio utilitate, ceea ce înseamnă că nu există nicio modalitate de a înțelege valoarea lor fundamentală”, spune economistul american.