"Politica noastră monetară are drept obiectiv menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu în zona euro. Reducerile de dobândă sunt justificate dacă contribuie la menţinerea stabilităţii preţurilor", a declarat Peter Praet. Acesta a atras însă atenţia asupra riscurilor şi efectelor secundare care apar atunci când ratele dobânzilor sunt menţinute mult timp la un nivel scăzut, unul dintre efecte fiind acela că se reduc stimulentele pentru ca băncile şi întreprinderile să-şi cureţe bilanţurile şi să restructureze.

BCE nu a coborât niciodată în istoria sa dobânda de referinţă sub nivelul de 1%.

La ultima sa reuniune de politică monetară, consiliul guvernatorilor de la Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 1%. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a spus că decizia de a menţine statu-quo-ul a fost luată "cu un larg consens", ceea ce sugerează că nu a fost vorba de o decizie unanimă. Draghi a precizat că unii din membrii consiliului guvernatorilor BCE a susţinut o reducere a costului creditului.

Următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va avea loc săptămâna viitoare şi majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca BCE să reducă costul creditului în zona euro.