Economistul şef al BCE spune că instituţia nu are tabuuri când vine vorba de combaterea inflaţiei scăzute

Banca Centrală Europeană (BCE) derulează o analiză ”în profunzime şi la 360 de grade” cu privire la mijloacele necesare pentru a relansa creşterea preţurilor în zona euro, a declarat marţi economistul şef al BCE, Peter Praet, într-un interviu acordat AFP.

”Nu există tabuuri…ne derulăm analiza atât asupra nivelului dobânzilor pe termen scurt cât şi asupra programului nostru de achiziţii de active care acţionează în special asupra dobânzilor pe termen lung. Suntem în situaţia în care realizarea obiectivului nostru de inflaţie ar putea fi, din nou, amânată în timp. Nu putem nega că acest risc este real”, a subliniat Peter Praet, unul din cei şase membrii ai comitetului director al BCE.

BCE, gardianul monedei euro, a amânat de mai multe ori după 2012 momentul în care inflaţia ar trebui să revină la un nivel considerat dezirabil, adică în apropiere dar sub 2%. ”Vom evalua acest lucru în decembrie, în special având în vedere noile prognoze economice”, a adăugat Peter Praet. Declaraţiile lui Praet vin la câteva zile după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că instituţia pe care o conduce îşi va ”reexamina politica monetară” în luna decembrie, cu ocazia următoarei reuniuni de politică monetară a Consiliului guvernatorilor.

BCE susţine deja economia zonei euro cu un vast program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale şi private, denumit relaxare cantitativă, în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună până în septembrie 2016. Mario Draghi a insistat în repetate rânduri asupra 'flexibilităţii' acestui program, al cărui volum lunar ar putea fi majorat iar durata ar putea fi prelungită.

BCE a coborât, încă din luna septembrie, dobânda de politică monetară, indicatorul de referinţă pentru creditul din zona euro, la 0,05%, cel mai mic nivel din istoria instituţiei. O nouă scădere pare cel mai probabilă pentru rata dobânzii practicată de BCE pentru băncile care îşi plasează banii overnight la BCE, care este deja în teritoriul negativ (minus 0,20%). Întrebat care sunt şansele ca această dobândă să fie scăzută şi mai mult, Peter Praet a răspuns ”analizăm propria noastră experienţă în acest domeniu şi ne uităm şi la cea a altor ţări”. Elveţia şi Suedia practică deja dobânzi negative. ”Impactul asupra economiei este, în general, favorabil. În ceea ce priveşte băncile, există un impact negativ asupra marjelor unitare, dar pe de altă parte beneficiază de impactul pozitiv asupra economiei în general”, a apreciat economistul şef al BCE. În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a căzut în teritoriul negativ, minus 0,1%, din cauza nivelului redus al preţului petrolului, iar Mario Draghi a avertizat că inflaţia în zona euro va rămâne la un nivel scăzut în perioada următoare. (Sursa: Agerpres)