“Sperăm ca inflaţia să revină în ţintă, undeva la jumătatea anului 2013. Evoluţiile privind inflaţia au răspuns aşteptărilor noastre, ceea ce este o veste bună pentru întreprinzători. O veste proastă vine din partea segmentului investiţiilor străine directe care, în 2011, au totalizat 1,8 miliarde euro şi au fost în scădere cu 17,9 la sută, calculat an la an”, a spus Lazea.
Economistul şef al Băncii Centrale a apreciat că România ar putea avea o creştere a PIB de 2 la sută şi care ar putea fi chiar mai mare, în condiţiile creşterii nivelului de atragere a fondurilor europene.“Pentru 2013 vedem o creştere economică de 2 la sută, dar aceasta depinde de capacitatea de a atrage bani europeni, iar cu o absorbţie bună a fondurilor europene, România ar putea avea chiar o creştere de 3% a PIB”, a explicat Lazea.
Raymond Breden, preşedintele executiv al Camerei de Comerţ Britanice în România, şi-a exprimat “scepticismul” în ceea ce priveşte atingerea unei dinamici de creştere de 2 la sută a economiei româneşti în 2013 şi capacitatea de a atrage eficient banii europeni. “Sunt sceptic faţă de posibilitatea ca România să aibă o creştere de 2 la sută în 2013, ţinând cont de rezultatele slabe din 2012”, a spus Breden.
Valentin Lazea consideră că ineficienţa atragerii banilor europeni are trei cauze – splitarea responsabilităţii privind fondurile UE pe mai multe ministere, alcătuirea de proiecte nebancabile de către aplicanţi şi nerespectarea regulilor stabilite de birocraţia europeană în elaborarea proiectelor.
La rândul său, Breden consideră că pentru economia României Ţaderarea la euro nu este esenţială, ci stabilitatea cursului de schimbŢ. Politicul a făcut rău economiei, prin slăbirea leului, consideră oficialul britanic.
Preşedintele Camerei de Comerţ Italiene pentru România, Guglielmo Frinzi, a apreciat, de asemenea, că pentru România nu este oportună adoptarea euro. “Este mai bine ca România să rămână în afara zonei euro”, a subliniat Frinzi, care a spus că trebuie să vedem ce se întâmplă acum în Grecia, Spania şi Portugalia, care sunt în zona euro. Economistul şef al BNR a apreciat că “ar trebui ca România să intre în zona euro atunci când este pregătită”.
Sursa: Agerpres