”Are oare Grecia nevoie de un nou plan de ajutor european? Dacă se vrea menţinerea euro în forma sa actuală, atunci răspunsul este ‘da’. Cerinţele troicii ating limita a ceea ce este politic suportabil în Grecia”, a răspuns Folkerts-Landau.
”Problema spinoasă este ce formă ar trebui să ia această finanţare: noi credite sau un nou discount, la care ar trebui să participe şi creditorii publici?”, a estimat el.
Dacă statele europene nu vor să audă vorbindu-se de o nouă restructurare a datoriei greceşti, deoarece ar fi sinonim cu pierderi directe de bani publici, ”atunci ar fi necesar mai degrabă acordare de noi credite”, este de părere Folkerts-Landau.
Atena negociază de trei luni cu troica (UE-FMI-BCE) definirea unor noi tăieri bugetare şi reforme structurale în schimbul unei noi linii de credit de 31,5 miliarde de euro, aflată în suspensie din iunie.
Atena le cere creditorilor săi să-i acorde un termen suplimentar de doi ani pentru a-şi pune în practică programul de
asanare cerut.
În 2015, datoria Greciei va atinge 207,7% faţă de PIB-ul său, potrivit unor recente proiecţii ale Atenei, în timp ce acordul cu creditorii internaţionali prevede aducerea ei la 120 % în 2010.
Sursa: Agerpres