'Cursul euro/leu este aşteptat să reintre în intervalul 4,1 - 4,3 până la finele anului 2012, dar potenţialul de apreciere este limitat dincolo de acest interval', a declarat economistul şef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Lobocor.
Economia va rămâne în zona pozitivă confirmând procesul de revenire moderată şi graduală, crede Libocor, care a precizat că se aşteaptă la "o dinamică uşor mai accentuată în semestrul II şi o creştere economică de aproximativ 2% în 2012′. În opinia sa, deficitul de cont curent este aşteptat să crească uşor, însă estimează că va rămâne, în intervalul 4-6% din PIB, probabil chiar în prima jumătate a intervalului.
‘Inflaţia va reveni la un nivel mai mare cu circa 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul de 3,14% din 2011, datorită revenirii consumului şi a dereglementării unor preţuri administrate, concomitent cu reducerea deviaţiei negative a PIB potenţial’, spune Libocor. Economistul-şef al BRD anticipează că reducerea ratelor de dobândă va continua anul acesta, cu maximum 0,5 puncte procentuale până la finele anului 2012, având în vedere un scenariu cu un Indice al Preţurilor de Consum (IPC) la 3,6% şi un decalaj negativ persistent al PIB faţă de nivelul potenţial.
În ceea ce priveşte deficitul fiscal, Florin Libocor consideră că acesta poate fi redus mai uşor dacă se va îmbunătăţi colectarea impozitelor. ‘Ţinta de deficit de circa 2,4% din PIB este ambiţioasă. Estimăm un deficit cu circa 0,5 puncte procentuale mai mare în 2012’, precizează Libocor. În opinia sa, datoria publică totală este de aşteptat să rămână în proximitatea nivelului de 40% din PIB, fiind în continuare sub limita stabilită prin criteriile de la Maastricht.