‘Persoana care se uită la 3D o perioadă îndelungată poate resimţi o oboseală oculară’, se spune în aceleaşi instrucţiuni de folosire a unui aparat Samsung. ‘Un adult trebuie să verifice periodic dacă totul este în regulă cu copiii care se uită la 3D. Dacă un copil spune că-şi simte ochii obosiţi şi are dureri de cap, ameţeli sau stări de greaţă, spuneţi-i să nu se mai uite la televizorul 3D şi să se odihnească’, potrivit aceleiaşi surse.

Majoritatea fabricanţilor de televizoare 3D au menţionat astfel de avertismente în manualele de utilizare. Dar acesta nu este un motiv de panică, afirmă Luc Saint-Elie, responsabil cu comunicarea la Panasonic: ‘Din precauţie, luăm în considerare ce e mai rău’.

Acest principiu al precauţiei este dus la extrem de Nintendo. Fabricantul de console de jocuri recomandă oficial ca ultima sa consolă de jocuri 3DS să nu fie folosită de copiii care au sub 7 ani.

Atitudinea constructorilor nu este de natură să elimine temerile legate de o eventuală nocivitate a acestei tehnologii. ‘Nu există acum o dovadă incontestabilă de toleranţă la 3D’, spune Béatrice Cochener, preşedinta Societăţii franceze de oftalmologie, care coordonează un studiu legat de acest subiect ale cărui concluzii vor fi publicate peste trei ani.

Până atunci, oftalmologii au câteva certitudini. Ei aprobă mai ales gestul grupului Nintendo de a interzice folosirea noii sale console de către cei mici. În ceea ce îi priveşte pe adulţi, cei care nu au vedere identică la fiecare ochi, care au probleme de motricitate oculară sau dificultăţi de acomodare pot avea simptomele menţionate, afirmă un alt oftalmolog, Jean-Jacques Saragoussi.

Nu trebuie să respingem categoric ecranele 3D. ‘Simptomele respective pot fi datorate unor afecţiuni ale ochilor deja existente’, spune Saragoussi. Se poate spune chiar că 3D ar putea ajuta la corectarea problemelor de vedere.
SURSA: Agerpres