In perioada 12-31 mai, stirile posturilor de televiziune au acordat interventiilor partidului de guvernamant peste 60% din durata totala a aparitiilor politicienilor, arata o monitorizare a CNA. Principalele partide de opozitie, PD si PNL, au avut fiecare un procent aproape egal – aproximativ 10% din totalul aparitiilor.
Situatia pe posturi TV difera foarte putin de la un post la altul, peste tot PSD fiind in top ca numar de aparitii. Nu acelasi lucru se poate spune despre politicieni.
Romania 1 este singurul post de televiziune care a acoperit in stiri tot spectrul politic, chiar daca diferentele intre formatiuni sunt semnificative ca numar de aparitii, de la 60 de procente PSD la zece procente PD si PNL, sapte procente presedintie si un procent fiecare Partidul Umanist, minoritatile si politicienii independenti.
Pro TV este postul pe care Adrian Nastase a vorbit cel mai mult in programele de stiri (506 secunde), chiar daca, dupa numarul de aparitii, este la egalitate cu postul public – 16. Urmeaza Ion Iliescu (315 secunde), serban Mihailescu, Ilie Sarbu si Crin Antonescu.
Antena 1 a acordat o atentie speciala Partidului Umanist, condus de patronul postului, Dan Voiculescu, politicienii PUR insumand sase procente raportat la numarul de aparitii. De remarcat dupa aparitiile la stiri, doar un loc opt pentru presedintele Iliescu.
Prima TV este postul cu cele mai multe prezente ale presedintelui Iliescu – 13. In timp ce primele sase locuri, ca numar de aparitii, sunt ale presedintiei si PSD, Partidul Umanist, politicienii independenti si minoritatile au lipsit din stirile Prima.
Realitatea TV il are in pozitia numarul 1 dupa durata interventiilor pe Ion Iliescu, care, in cele 11 aparitii, a vorbit 343 de secunde. Postul lui Silviu Prigoana s-a dovedit cel mai echilibrat in perioada monitorizata, cu cel mai mic procent (48%) pentru PSD, dupa numarul de aparitii, si cu prezente insemnate ale PD (17%), PNL (9%) si PRM (12%).
B1TV a dat prioritate in stiri PSD-ului, care a ocupat trei sferturi din durata totala a aparitiilor politicienilor (cel mai mare procent dintre posturile monitorizate). In clasamentul politicienilor, Adrian Nastase a vorbit la stirile B1TV 405 secunde, de peste doua ori mai mult decat urmatorul clasat, Octav Cozmanca.
Monitorizarea CNA are insa doar un aspect cantitativ. Potrivit lui Ralu Filip, presedintele CNA, institutia nu are resursele necesare pentru a analiza in ce masura aparitiile si prezenta partidelor sunt pozitive si negative. Ralu Filip a remarcat insa ponderea mare a vizitelor politicienilor ca subiecte de stiri. „Daca scoatem vizitele, scorurile ar fi mult mai mici”, a spus Ralu Filip. Presedintele CNA a incercat sa reduca impactul rezultatelor, adaugand ca audientele relativ mici ale stirilor nu duc la o notorietate mai mare a partidelor prezente in respectivele programe. Daca presedintele CNA a fost rezervat in ceea ce priveste raportul de forte, Rasvan Popescu, membru al Consiliului, a sesizat dezechilibrul de forte. „CNA nu are atributia sa stabileasca cote matematice pentru a vedea daca este un raport bun”, a spus Ralu Filip. „Este relevant sa vorbesti nu numai de PSD si celelalte partide, ci si de coalitie si opozitie si aici raportul ar fi 65 la 25. Se mai pune o intrebare: pentru cine functioneaza, ca vector de imagine, Ion Iliescu”, a spus Rasvan Popescu.
CNA a mai facut o monitorizare privind pluralismul politic in octombrie-noiembrie anul trecut. Atunci PSD avea jumatate din prezentele in emisiunile de stiri, dar nu erau luati in calcul primarii apartinand partidelor, spre deosebire de monitorizarea de acum.

Adrian Nastase este politicianul cu cele mai multe interventii la stiri

            Formatiunea politica numar aparitii    Durata (sec.)
Adrian Nastase    PSD            81        2.386
Ion Iliescu        Presedintie        59        1.566
Octav Cozmanca    PSD            34        916
Traian Basescu    PD            32        729
serban Mihailescu    PSD            26        489
Emil Boc        PD            25        408
Ilie Sarbu        PSD            20        375
Mircea Geoana    PSD            18        478
Cosmin Gusa        PSD            15        379
Mona Musca        PNL            14        239

Perioada monitorizata: 12-31 mai 2003.
Posturi: Romania 1, Pro TV, Antena 1, Prima TV, B 1 TV, Realitatea TV, TVR 2

Sursa: Consiliul National al Audiovizualului