Cu toții am auzit că ar trebui să bem opt pahare cu apă (sau până la 1,2 litri de lichide) pe zi pentru a ne hidrata cum trebuie și a fi sănătoși. Aceste cifre ar putea fi, totuși, orientative, unii oameni având nevoie de mai multe sau de mai puține pahare cu apă, în funcție de organism.
Este clar că fără apă, organismul uman nu poate supraviețui. Fiecare celulă, țesut, organ are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Apa este folosită pentru a menține temperatura corpului, a elimina toxinele și pentru lubrifierea articulațiilor.
În Marea Britanie, NHS recomandă oamenilor să bea șase până la opt pahare de apă pe zi, subliniind că organismul își ia apă și din unele alimente. În 2016, ideea că cea mai bună hidratare se face doar din apă a fost respinsă de doctorul Stuart Galloway, profesor asociat în fiziologie, exerciții fizice și nutriție la Universitatea din Stirling.
Studiul său a arătat că o gamă largă de băuturi, inclusiv cafeaua, pot asigura cu succes hidratarea organismului.
Cel mai bun indiciu pentru a evalua hidratarea ar putea fi numărul vizitelor la toaletă
Nimeni nu poate spune cu certitudine de câtă apă are nevoie organismul uman, deoarece fiecare individ este diferit, cu diete și niveluri de activitate diferite, ca să nu mai vorbim de clima variată în care trăiește, scrie ScienceFocus.
Majoritatea oamenilor poate ști dacă are nevoie de mai multă apă pentru că simte pur și simplu că îi este sete, dar acest impuls scade la bătrânețe. Cel mai bun indiciu pentru a evalua hidratarea ar putea fi numărul vizitelor la toaletă.
Care ar trebui să fie regula generală
Dr Stuart Galloway ține seama de diferențele în pierderile de lichide din cauza mediului sau a nivelului de activitate, precum și a variațiilor în aportul de lichide. ”O regulă generală ar fi patru până la șase vizite la toaletă, pentru a urina, într-o zi obișnuită.
Mai mult de șase vizite la baie înseamnă că exagerați cu apa, în timp ce mai puțin de patru înseamnă că, probabil, este nevoie să vă hidratați mai mult”, explică el.
„Această abordare poate avea unele deficiențe, cum ar fi impactul oricărei modificări a funcției renale odată cu vârsta, anumite medicamente sau diferite băuturi care afectează concentrația și volumul urinei”, avertizează medicul.
„Este mai curând o regulă generală, decât un ghid precis”, subliniază acesta.
Când simțim că suntem deshidratați
Culoarea urinei este, de asemenea, utilă, spune el. „Pentru a avea cea mai bună idee, nu vă bazați pe un singur marker, ci evaluați folosind o combinație”, spune Stuart Galloway.
Mai mult de jumătate din greutatea corporală provine din apă. Deshidratarea ușoară vă poate face să vă simțiți obosit, să aveți dureri de cap, starea de spirit și concentrarea fiind afectate.
Dacă nu beți suficientă apă, s-ar putea să vă fie sete, să simțiți gura uscată. S-ar putea să nu urinați foarte des, adică mai puțin de patru ori pe zi. Este posibil, de asemenea, să vă simțiți amețit și supraîncălzit.