Principala temă abordată în cadrul acestui eveniment a fost importanța obiceiurilor alimentare sănătoase. De asemenea, s-a discutat și despre cum influențează acestea performanțele și bunăstarea angajaților. Totodată, un alt subiect despre care s-a discutat în cadrul acestui eveniment face referire la eforturile, la care Edenred contribuie prin intermediul programului FOOD, de a îmbunătăți capacitatea managerială a directorilor de școli de a atrage finanțări pentru a-și dezvolta infrastructura pentru masa caldă a elevilor.

Cinci ani de FOOD în România

FOOD este cel mai mare program european de educație alimentară. Este prezent în țara noastră de cinci ani, un alt lucru pe care l-a marcat evenimentul organizat. Conferința FOOD a creat, alături de reprezentanții autorităților publice (Cancelaria Primului-Ministru, Ministerul Educației, Institutul Național de Sănătate Publică, membri ai celor două camere ale Parlamentului României, Ambasada Franței în România), dar și reprezentanții de business, o platformă de conștientizare și dezbatere cu privire la impactul pozitiv pe care îl are parteneriatul colaborativ între mediul public și cel privat în obiceiurile alimentare ale românilor și în consolidarea unei culturi naționale puternice de prevenție.

„În cele 10 țări în care programul a fost implementat și coordonat de Edenred, FOOD își bazează succesul pe o viziune colaborativă. De ce? Pentru că reușește să aducă împreună la prânz angajații, ofertele restaurantelor sau cantinelor, angajatorii responsabili și liderii de business, precum și autoritățile publice. FOOD conectează într-un ecosistem diverși parteneri relevanți cu misiunea de a încerca să schimbe obiceiurile alimentare ale românilor”, a declarat Dana Sîntejudean, Director Zonal Europa, Orientul Mijlociu și America Hispanică, Edenred, în cadrul Conferinței.

Accentul pe sănătate

Un alt lucru pe care l-a mai evidențiat aceasta a fost faptul că în ultimii ani am trecut prin situații economice și sociale dificile, cu un context global nemaiîntâlnit. În acest fel, astăzi, oamenii sunt mult mai atenți la sănătate.

„Alimentația sănătoasă nu este doar un subiect la modă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, angajații care au obiceiuri nutriționale echilibrate pot fi chiar și cu 20% mai productivi. De altfel, această convingere se reflectă și în percepția angajaților români, aproape 100% dintre cei care au răspuns sondajului Barometrului FOOD 2023 declarând că alimentația sănătoasă este un factor decisiv pentru starea lor generală de bine.

Ultima perioadă a venit cu provocări noi pentru stilul nostru de viață. De aceea, ne-am propus să continuăm misiunea FOOD de a conecta toți partenerii relevanți – factori guvernamentali și de business, restaurante sau cantine, dar și mici producători locali – și împreună cu HORA să dezvoltăm un ecosistem funcțional care să faciliteze unui număr cât mai mare de angajați posibilitatea de a accesa cu ușurință un prânz sănătos, în timpul programului de lucru și cât mai aproape de birou”, este mesajul transmis de Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director, Edenred.

Beneficiile mesei de prânz

Tot în cadrul acestei conferințe s-a discutat despre beneficiile pe care masa de prânz le are pentru angajați, alături de o alimentație sănătoasă. Românii încep să devină mai conștienți de ceea ce consumă și de importanța acestei mese, care le oferă beneficii.

„Cred că se lucrează la o conștientizare a ceea ce consumăm. Produsele sănătoase sunt astăzi mai scumpe, însă cred că ușor ușor ne educăm. În general, masa de prânz eu cred că este o masă sănătoasă. Asta pentru că este o masă caldă. Este o masă care se gătește în dimineața respectivă special pentru meniurile de prânz. Având în vedere aceste aspecte cred că deja este un plus. De asemenea, și componenta de socializare ajută foarte mult ca angajații să iasă, colegii să iasă împreună. Mai apoi aceștia se întorc la muncă sau la școală mai fericiți”, a transmis Radu Savopol, președinte HORA și co-fondator 5 to go pentru infofinanciar.ro

Luxul timpurilor noastre

Acesta a mai evidențiat că, în vremurile de astăzi, în care oamenii sunt din ce în ce mai grăbiți, uită să se bucure cu adevărat de masă. În plus, graba mai face și ca aceștia să aleagă opțiuni mai puțin bune pentru organism.

„Mâncatul conștient este poate cel mai mare lux al timpurilor noastre, din păcate. În vria în care trăim, uităm de multe ori să ne acordăm timp pentru a ne bucura cu adevărat de masă. Pentru echilibrul nostru și pentru sănătate. Tot din grabă, de cele mai multe ori, facem alegeri nepotrivite și nu dintre cele mai sănătoase pentru organism. Salut inițiativa Edenred de a promova un stil de viață sănătos și mă bucur că noi, prin organizația HORA, putem contribui la educarea și însușirea unui comportament echilibrat în relația cu mâncatul. Așadar, încurajez pe toată lumea să se bucure zilnic de pauza de prânz așa cum se cuvine, și vă așteptăm la restaurante, pentru un plus de bună dispoziție”, a declarat Radu Savopol, președinte HORA și co-fondator 5 to go.

Rezultatele Barometrului FOOD 2023

În cadrul acestei conferințe s-au pus în dezbatere publică, în premieră, și rezultatele Barometrului FOOD 2023. Acesta este un sondaj anual al Edenred al tendințelor alimentare (ale angajaților și ale restaurantelor). Sondajul se realizează în 19 țări, iar una dintre acestea este și România.

Prin intermediul acestui studiu s-a observat o nouă tendință globală. Este vorba despre faptul că, în vremuri de inflație, angajații, mai mult ca niciodată, acordă o atenție sporită alimentației sănătoase. Aceștia își doresc să mănânce mai bine. Chiar dacă acest lucru are efecte semnificative asupra bugetelor lor.

În acest fel, aproximativ jumătate dintre angajații români au transmis că folosesc 40% din venitul lunar pentru a-și achiziționa alimente. Având în vedere acest context, cardul de masă este văzut ca un instrument puternic de securizare a bugetului pentru alimente. 8 din 10 angajați români au transmis că tichetele de masă le majorează puterea de cumpărare. Totodată, 7 din 10 respondenți au precizat că tichetele de masă, în situația economică actuală, diminuează considerabil stresul.

Preferința pentru alimente sănătoase

Un alt lucru pe care îl relevă Barometrul FOOD 2023 este acela că angajații români preferă tot mai mult „farfuria verde sănătoasă” de mâncare. Mai exact, este vorba despre o farfurie în care produsele proaspete sunt predominante, 95%, dar și legumele, 87%. Se observă o nevoie tot mai mare a angajaților pentru preparatele echilibrate și sănătoase, 57%. Acest lucru se reflect în principal printr-o cerere mai mare pentru produse locale (53%) sau vegane (40%).

Restaurantele din România încearcă să vină în întâmpinarea acestor tendințe ale consumatorilor. Acest lucru se întâmplă cu toate că întâmpină bariere în încercarea de a-și îmbunătăți oferta. De asemenea, și în încercarea de a oferi produse mai sănătoase.

6 din 10 reprezentanți de restaurante care au fost chestionați au transmis că pregătirea unor preparate și rețete sănătoase este mai costisitoare. Asta cu toate că 5 din 10 sunt de părere că modificarea aduce surse de venit durabile. Principalele măsuri luate de către restaurante sunt cele legate de schimbarea furnizorilor cu cei care oferă produse mai sănătoase și de origine locală (74%) și orientarea către produse organice (63%).