Edilii au pacalit legea

Directorul Programului pentru integritate publica. Membrii administratiilor publice locale s-au dovedit foarte inventivi in combaterea si sanctionarea faptelor de coruptie, a incompatibilitatilor si conflictelor de interese. Pentru a iesi din situatiile de incompatibilitate, consilierii locali au gasit solutia fie in schimbarea scaunului cu cel de consilier judetean, fie in modificarea organigramelor societatilor economice aflate in subordinea consiliilor locale. Este cazul co




Directorul Programului pentru integritate publica.




Membrii administratiilor publice locale s-au dovedit foarte inventivi in combaterea si sanctionarea faptelor de coruptie, a incompatibilitatilor si conflictelor de interese. Pentru a iesi din situatiile de incompatibilitate, consilierii locali au gasit solutia fie in schimbarea scaunului cu cel de consilier judetean, fie in modificarea organigramelor societatilor economice aflate in subordinea consiliilor locale.


Este cazul consilierilor Maria Precup si Eros Csaba, fosti directori la Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locala Reghin. Pentru a rezolva problema conflictului de interese si “pentru o mai buna si elocventa lipsa de incompatibilitate”, Consiliul local (din care fac parte) a votat schimbarea denumirii functiilor din director economic in “contabil sef” si din director tehnic in “inginer-sef”. “Nu consider ca
m-am aflat in incompatibilitate, dar pentru a inceta cu aceste suspiciuni mi s-a schimbat denumirea functiei. Atributiile mele au ramas aceleasi”, a spus Csaba.


In calitatea lui de ales, consilierul local trebuie sa supravegheze activitatea din societatile comerciale aflate in subordinea consiliilor, sa le aprobe bugetul si sa le evalueze rezultatele. “Daca este si director al societatii, consilierul local nu mai poate fi obiectiv si nu mai poate reprezenta interesele celor care l-au votat. El se va afla intr-un continuu conflict de interese mai ales atunci cand se dezbate si adopta bugetul local, pentru ca acesta va cuprinde transferuri financiare catre societatea comerciala la care el este director”, a spus Radu Nicolae, directorul Programului pentru integritate publica.


Cum rolul administratiilor publice locale este esential in procesul de pregatire pentru aderarea la UE, sumele acordate consiliilor sunt din ce in ce mai mari. Cu toate ca in situatiile de conflict de interese consilierii locali se abtin de la vot, mandatul lor risca sa devina mai degraba unul formal. “Cel care da legi, nu poate fi cel care le aplica”, a adaugat Nicolae.


Cat priveste consilierii judeteni, acestia nu s-au dovedit la fel de inventivi ca cei locali. Gheorghe Niculae si Gheorghe Iorov, membri ai Consiliului Judetean Constanta, se regasesc in continuare in situatie de incompatibilitate, detinand si functii de conducere in regiile autonome constantene.