Editia a V-a a Anualei de Arhitectura isi propune sa redefineasca viata urbana

Evenimentul pune accentul pe transformarea Bucurestiului prin interactiunea dintre arhitecti, investitori, administratie si societatea civila.  Cea de-a V-a editie a Anualei de Arhitectura, Bucuresti se va desfasura in perioada 17-30 mai 2007 la sala Dalles si isi propune sa atraga atentia publica asupra importantei arhitecturii in definirea vietii urbane, printr-o serie de proiecte care reunesc in acelasi cadru arhitecti, investitori, reprezentanti ai administratiei si ai societatii

Evenimentul pune accentul pe transformarea Bucurestiului prin interactiunea dintre arhitecti, investitori, administratie si societatea civila. 

Cea de-a V-a editie a Anualei de Arhitectura, Bucuresti se va desfasura in perioada 17-30 mai 2007 la sala Dalles si isi propune sa atraga atentia publica asupra importantei arhitecturii in definirea vietii urbane, printr-o serie de proiecte care reunesc in acelasi cadru arhitecti, investitori, reprezentanti ai administratiei si ai societatii civile. Acest proiect este realizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Municipiului Bucuresti, impreuna cu Igloo Media. 

Organizatorii Anualei de Arhitectura considera ca acest eveniment va deveni principala platforma de dezbatere a arhitecturii romanesti. Fenomenul arhitectural este inteles astfel in cele mai mici detalii, tocmai datorita faptului ca sunt luate in discutie toate partile implicate si sunt propuse solutii care sa raspunda punctual la nevoile tuturor grupurilor implicate. Pentru a sustine aceasta viziune panoramica, intreg evenimentul a fost conceput pe toate cele trei coordonate temporale: Trecut, Prezent si Viitor. Prima sectiune, Trecut, abordand tema valorii patrimoniului cultural, a fost conceputa pentru a repozitiona adevaratele valori arhitectonice ale trecutului in lumina pe care o merita si pentru a le asigura protectia de care au nevoie. Cele patru evenimente care vor puncta acest deziderat sunt reprezentate de expozitia dedicata Stilului Neoromanesc, desfasurata la Sala Dalles, expozitia intitulata “Case care plang” care va pune accentul pe interactivitate, prin abordarea starii actuale si a potentialului patrimoniului construit bucurestean desfasurata in aceeasi locatie, itinerarul urban care va arata participantilor “Fata nevazuta a Bucurestiului”, cu plecare de la Libraria Carturesti si expozitia de fotografie sustinuta de lansarea volumului “Kombinat” organizata de Igloo Media in cadrul Librariei Carturesti si care va analiza artistic ruinele industriale ale “Epocii de Aur”.  

Sectiunea principala a Anualei – Prezent va aborda starea reala a arhitecturii bucurestene actuale, prin sectiunile de concurs, expozitii, conferinte si workshop-uri dedicate unora dintre cele mai importante probleme ale vietii arhitecturale contemporane. Expozitia concurs va contine categorii dedicate arhitecturii, amenajarilor si designului de interior, restaurarii si reabilitarii, cartii de arhitectura, studiilor si proiectelor, fotografiei de arhitectura, diplomei de arhitectura si va fi supervizata de trei jurii de specialitate. Expozitia concurs cuprinde anul acesta trei sectiuni noi fata de anii precendenti, denumite Studii si proiecte, Fotografie de arhitectura si Proiecte de Diploma.  In cadrul expozitiei concurs vor fi lansate alte doua proiecte: volumul “Best Houses Romania” editat de Igloo Media si Festivalul de Film de Arhitectura, care va cuprinde proiectii ale unor filme documentare si artistice abordand tematici de specialitate.    

In cadrul conferintelor vor fi dezbatute teme legate de responsabilitatea arhitectului cu privire la  ceea ce se contruieste in prezent in Bucuresti, politicile urbane si modul in care acestea sunt influentate de comanda publica. Dezbaterile vor include subiecte precum statutul tinerilor arhitecti sau necesitatea spatiului verde in trecut si prezent ca element de echilibru intre natura si interventia omului, iar prezentarea proiectului TUB (TransCentral Urban Bucharest) – trasee pietonale in viitor, va propune o solutie pentru descongestionarea traficului si transformarea spatiului urban intr-unul mult mai primitor si usor de internalizat.  

Viitorul apartine proiectelor urbane, studiilor si cercetarilor. Programul sectiunii Viitor cuprinde expozitia de design ceh denumita “Idelistic home”, conferinta dedicata publicatiilor specializate de arhitectura si prezentarea proiectului TUB (TransCentral Urban Bucuresti), care incearca sa transforme spatiul actual urban intr-o zona importanta de loisir si atractie turistica. TUB transforma spatiul urban dintr-unul exterior vietii de zi cu zi intr-unul interior care sa includa, toate micile beneficii pe care o locuinta le ofera, marind astfel aparteneta individului la spatiul care il inconjoara si care ii influenteaza existenta. Spatiul exterior este internalizat si astfel, mult mai primitor. Proiectul TUB pune de asemenea accentul pe omogenitate, dar si pe aspectul functional, reliefat prin regandirea conceptului urban. 

Anuala de Arhitectura, editia 2007 reprezinta cel mai complex eveniment de gen organizat pana in prezent in Romania. Desi dedicat arhitecturii si importantei acesteia in definirea vietii urbane, acest eveniment este unul cross-culture, imbinand arhitectura cu fotografia, filmul si cartea, sub umbrela dialogului deschis dintre diferitele grupuri implicate in redefinirea spatiului arhitectural cultural  bucurestean.   

Conceput ca un eveniment complet, cea de-a V-a editie a Anualei de Arhitectura va prezenta cele mai noi tendinte arhitecturale, solutii practice pentru viitor, cum este proiectul TUB (TransCentral Urban Bucharest), valorile sau non-valorile trecutului, prin proiecte precum “Fata nevazuta a Bucurestiului”, “Case care Plang”, “Kombinat”, “Stilul Neoromanesc” apreciind in acelasi timp cele mai bune proiecte ale prezentului, prin expozitia concurs, constituita ca pilon principal al intregii manifestari.  

In 2007, Anuala de Arhitectura isi propune sa devina cea mai importanta platforma de discutie, legata de fenomenul arhitectural romanesc. Totodata, anul acesta, evenimentul propune o viziune de ansamblu asupra arhitecturii, imbinand valorile trecutului cu experienta prezentului si viziunea viitorului. 

Sursa: Capital 17 Mai 2007