Editura Contra Mundum a lansat pe piață „Povestiri rusești de Crăciun”, un volum extraordinar de povestiri purtând semnătura marilor scriitori ruși, precum Feodor Dostoievski, Lev Tolstoi, Anton Cehov, Nikolai Leskov, etc.) având drept temă marea sărbătoare a Nașterii Domnului.
Colecția se distinge prin stilul complet diferit, dar foarte creștinesc, în care autorii abordează Crăciunul. Spre deosebire de povestirile occidentale, în opera marilor scriitori ruși se distinge legătura puternică cu Biserica Ortodoxă, ceea ce imprimă scrierilor un farmec aparte și o mireasmă inconfundabilă.
Un alt element cu totul ieșit din comun la această antologie îl reprezintă prezența, pentru prima dată în limba română, a unor autori mai puțin cunoscuți, dar foarte valoroși precum E. Poselianin sau Nikiforov-Volgin, doi scriitori cu un talent remarcabil, martirizați de regimul comunsit, primul dintre ei fiind de altfel și canonizat ca mucenic. O sensibilitate aparte sunt povestiri precum „Nikolka” de Poselianin sau „Fiara” de Leskov, o adaptare după „Colind de Crăciun” al lui Charles Dickens.
Cartea se deschide cu o foarte frumoasă rugăciune de Crăciun
Volumul cuprinde și câteva amintiri și memorii emoționant despre familia imperială a sfinților împărați Romanov. De altfel, cartea se deschide cu o foarte frumoasă rugăciune de Crăciun a Sf. Împărătese Alexandra.
Pe scurt, „Povestiri rusești de Crăciun” nu reprezintă doar cadoul ideal pentru marea sărbătoare a sfârșitului de an, ci și un volum care are toate datele pentru o carte la care cititorul revine constant, indiferent de anotimp.
Manuale care îi inspiră pe copii să învețe singuri
În luna noiembrie, editura „Contra Mundum‘ a venit pe piață cu o serie de manuale menite să le păstreze elevilor interesul pentru învățare și, în același timp, să-i ajute să acumuleze, de acasă, cunoștințe esențiale vârstei lor.
Cărțile, apărute în premieră pe piața românească la editura Contra Mundum, sunt scrise de autori clasici și au funcționat în școlile din Maria Britanie și SUA zeci, iar în unele cazuri, chiar sute de ani.
Primele două apariții din colecția ”Educație Clasică” sunt: „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, profesor, la începutul secolului XX, la școala creștină clasică Calvert. Cartea a funcționat ca manual pentru ciclul primar, iar în ultimii ani a fost redescoperită și folosită pe scară largă de americanii care își cresc copiii în sistem homeschooling, dar nu numai.
Cea de-a doua apariție este „Geografie elementară” de Charlotte Mason, lucrare apărută spre finalul secolului XIX. Ea a fost scrisă de cea mai cunoscută educatoare britanică, cea care a inspirat fenomenul celebrelor bone „engleze”. Manualul se remarcă prin concizia, simplitatea și frumusețea limbajului. Mai mult, Charlotte Mason îmbină geografia cu poezii semnate de nume celebre (Shakespeare, Coleridge) pentru a le stârni copiilor gustul pentru cultura serioasă.