"Nu mai avem forţă de muncă ieftină. Toate fabricile de pantaloni, de piese pentru industria auto, deja au absorbit forţa de muncă ieftină. În judeţ, avem rata şomajului de 6%, însă mai sunt oameni care nu vor să lucreze. Dacă ne uităm la ponderea adevărată a celor care caută un loc de muncă şi nu găsesc, atunci avem undeva la 2% rata şomajului, adică foarte mică", a spus Edler András-Gyorgy. 

Cu toate acestea, preşedintele CCIC a recunoscut că există o problemă legată de forţa de muncă calificată. Există oferte de muncă zilnic şi în Covasna, dar acestea 'nu sunt competitive pentru cei care ar dori să lucreze acasă', în România. 

În judeţul Covasna, salariul mediu brut este, conform preşedintelui CCIC, de circa 300 de euro, iar pentru a rămâne acasă, să lucreze, un salariu competitiv ar trebui să ajungă la circa 500 de euro. 

"Nu există o statistică foarte strictă a investiţii care s-au făcut din 1989 până în prezent. pe baza informaţiilor strânse la CCIC, pot spune că de la Revoluţie până în prezent avem circa 100 de milioane de euro investiţii în judeţul Covasna. Este o cifră interesantă pentru că, după aceea, a venit Schweighofer şi, el singur, a adus 150 milioane de euro ca investiţie. acest lucru se vede în rezultatele economice ale anului 2014. Astfel, firmele din domeniul construcţiilor au crescut cu peste 50% ca cifră de afaceri. Am mai avea nevoie de două, trei astfel de investiţii", a precizat Edler András-Gyorgy. 

Majoritatea firmelor din judeţul Covasna sunt microîntreprinderi, dar există şi un număr însemnat de PFA-uri, susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna. 

"2014 este primul an în istoria post-decembristă a judeţului în care se schimbă clasamentul şi în loc de comerţ avem industria pe primul loc. Covasna este un judeţ mai mic, atât din punct de vedere al teritoriului, cât şi din punct de vedere al locuitorilor, deci şi din punct de vedere al societăţilor comerciale. Avem în jur de 5.800 de firme, din care 5.500 sunt firme active. Mai avem vreo 2.500 de persoane fizice autorizate. În 2014 chiar am făcut Topul persoanelor fizice autorizate, o iniţiativă singulară la nivel de ţară, pe care o continuăm şi în acest an. Cifra de afaceri a firmelor din judeţul Covasna este de circa 1 miliard de euro pe an, în timp ce PFA-urile au circa 25 milioane euro anual", a spus reprezentantul CCIC.

AGERPRES