Eduard Hellvig, fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), a oferit clarificări cu privire la planurile sale actuale, în contextul în care au existat zvonuri că ar candida din partea PNL pentru funcția de președinte al României.
Eduard Hellvig nu va candida la alegerile prezidențiale
Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a oferit detalii în ceea ce privește zvonurile că va candida la alegerile prezidențiale ca și candidat din partea Partidului Național Liberal (PNL). Zvonurile au luat avânt mai ales după ce acesta și-a dat demisia de la șefia Serviciului Român de Informații (SRI).
Într-un mesaj transmis jurnalistei Anca Alexandrescu, fostul șef SRI a precizat care a fost motivul pentru care a refuzat să vină în emisiunea acesteia.
„Bună ziua. Vă mulțumesc pentru invitația în formatul pe care îl lansați. În mod cert, va deveni un reper al dezbaterii care va anima scena publică românească în acest an plin. Este din păcate și motivul pentru care sunt nevoit să declin solicitarea”, a precizat acesta.
Acesta a precizat că, după demisie, numele său a fost atribuit mai multor funcții care nu-i reprezintă planurile actuale.
„De când am renunțat la rolul de director al SRI, numele meu a fost atribuit mai multor construcții și funcții, lucru care contrastează cu planurile mele ”, a continuat Eduard Hellvig.
Eduard Hellvig nu dorește să influențeze dezbaterea politică
Fostul șef SRI a mai spus că nu dorește să influențeze dezbaterea politică. De altfel, spune că această decizie este potrivită pentru o persoană care a deținut funcția de șef al SRI timp de opt ani.
Pe de altă parte, el spune că se concentrează pe o atitudine civică activă.
„În realitate, nu doresc să influențez în niciun fel dezbaterea politică, așa cum cred că ar fi potrivit pentru cineva care a deținut timp de opt ani o astfel de funcție. Mă concentrez în schimb pe o atitudine civică activă, exclusiv în nume personal, în care să mă refer pe rețelele de socializare la pericole și oportunități pentru societatea noastră în context larg ”, spune acesta.
Nu în ultimul rând, acesta a mai spus că este un privilegiu pe care nu l-a mai avut de mult timp. Totuși, intenționează să conserve acest privilegiu pentru mai mult timp.
El i-a urat jurnalistei Anca Alexandrescu succes cu noua emisiune.
Eduard Hellvig caracterizează anul 2024
Cu o zi în urmă, acesta a caracterizat anul curent într-un mesaj pe platforma X, fostul Twitter.
Pe rețelele sociale, fostul șef al SRI menționează că procesele electorale nu se desfășoară doar în România, ci și în peste 80 de alte state. Acesta caracterizează anul 2024 ca fiind asemenea unui dragon cu multiple capete. Conform afirmațiilor sale, aceste capete sunt:
- provocările globale
- războaiele de pe mai multe fronturi
- alegerile din SUA
- alegerile din Uniunea Europeană
„Anul 2024 va fi cu siguranță “dragonul tuturor anilor”, cu multe capete care scuipă foc și multe brațe care rotesc săbii în toate direcțiile. În lume vor fi alegeri în peste 80 de țări și teritorii, dacă ignorăm neprevăzutele gen alegeri anticipate. Jumătate din populația globului va introduce buletine în urne. Ce rezultă din asemenea vot masiv este o aliniere de planete care, realist, nu poate fi anticipată la linie nici de cei mai mari specialiști în biomecanica dragonilor”, spune fotul șef SRI.
Eduard Hellvig a declarat pe platforma X că există două evenimente majore care vor atrage atenția Uniunii Europene în viitorul apropiat. El a subliniat importanța evoluției conflictului din Ucraina și a rezultatului scrutinului din Statele Unite.
„Pentru UE, dincolo de alegerea unui nou parlament, mai sunt două evenimente care ne vor ține cu sufletul la gură mai ceva decât mult discutatele noastre comasări: derularea războiului din Ucraina (acolo unde au loc și alegeri) și rezultatul urnelor în Statele Unite (acolo unde peisajul electoral este nemaiîntâlnit de peste un secol și jumătate, voi reveni pe subiect cu altă ocazie). Mai punem un conflict în Gaza, o lărgire a BRICS, câteva națiuni care mărșăluiesc deja iliberal, o criză energetică, o spirală de inflație, un Green Deal care plânge într-un colț, și deja dragonul iese din ramă”, spune acesta.