Întrebarea „ce ar fi putut ajuta la îmbunătățirea vieții atâtor oameni în timpul crizei Covid-19?” nu poate avea decât un singur răspuns: educația financiară.
Dacă mai mulți oameni ar avea o cunoaștere mai profundă a finanțelor, probabil ar fi existat mai multe planificări pentru această neprevăzută situație de urgență, arată o analiză publicată de Entrepreneur.com.
Iar esența finanțelor se învârte în jurul planificării pentru viitor, în special în cazul unor situații de urgență.
Site-ul prezintă 10 cele mai importante lecții în economie și finanțe, mai mult sau mai puțin aplicabile, în diferite etape ale vieții.
1. Maximizați averea pentru a rămâne în viață și a prospera. Acest concept a fost extins mai mult în cartea autorul acestei analize, „Supraviețuirea celor mai bogați”, prin enumerarea unor posibilități de gestionare a averii: minimizați bogăția sub nivelul esențialului minim de supraviețuire necesar pentru a supraviețui și trăiți la marginea supraviețuirii.
2. Diversificarea poate maximiza rentabilitatea și minimiza riscul pentru investiții.
Fondurile mutuale sunt un prim exemplu al acestui concept. Diversificarea nu ar trebui aplicată doar acțiunilor și obligațiunilor, ci tuturor tipurilor de investiții (inclusiv imobiliare).
3. Fiecare slujbă poate fi valoroasă.
Pandemia ne-a învățat să apreciem slujbele dificile. Iar acum, mai mult ca oricând, s-a dovedit că un job simplu, precum unul de la supermarket, au câștigat respectul multora.
4. Pandemia va schimba procesul de gândire financiară a fiecărui supraviețuitor.
Ca în cazul multor evenimente majore de dinaintea pandemiei (Marea Criză din 1929), oamenii învață adevărata importanță a educației financiare. Cu atât de multe întreprinderi care s-au prăbușit sau și-au redus forța de muncă, șomajul a explodat. De modul în care oamenii învață să trăiască din mai puțin, va depinde și continuarea acestor comportamente, chiar dacă condițiile se îmbunătățesc.
5. Finanțele te învață să preiei controlul asupra averii tale.
Primul pas pentru a învăța cum să vă gestionați banii este să învățați din experiențe, din ceea ce vă învață finanțele sau din ambele. Analizînd succesul financiar al altora, puteți economisi bani și timp, învățând modalitățile corecte de a vă gestiona averea.
6. Oamenii care controlează banii sunt rădăcina răului și binelui.
Banii nu au conștiință, de fapt puterea lor stă în mintea noastră. Astfel, oamenii care controlează banii pot decide să facă ceva bine sau rău cu ei. Iar oamenii își pot folosi banii pentru a proteja sau distruge planeta.
7. Experiențele sărăciei contează.
În anumite privințe, a fi sărac este o binecuvântare, pentru că poți învăța lucruri despre bani, ceva de conceput pentru cei fără această experiență. Iar cei care au fost săraci dintotdeauna sunt, în general, cei mai pregătiți să facă față pierderilor majore ale averii.
8. Oamenii bogați care îi ajută pe alții trevuie să înțeleagă scopul real al bogăției în exces
Vă mai amintiți de celebrul personaj al lui Dickens Ebenezer Scrooge? Această lecție financiară a fost creată în special pentru oamenii bogați care nu-și folosesc niciodată banii pentru a-i ajuta pe ceilalți. Există indivizi, cu averi de milioane și chiar miliarde de dolari, care nu fac acte ce caritate și nu își folosesc banii pentru binele altora. Nu au niciun un impact pozitiv asupra acestei lumi, iar după moartea lor singura amintire legată de ei este avariția lor.
9. Crearea unei familii este costisitoare. Este cea mai bună lecție pentru cei care intenționează să se căsătorească și să aibă copii. Viața este tot mai scumpă pentru fiecare individ. Pe lîngă nevoia de bani pentru produse de primă necesitate, o familie, mai ales cu copii, necesită cheltuieli suplimentare.
Vor trebui luate în considerare multe facturi unice suplimentare (în special școlarizarea). Înainte de a merge pe acest drum, cel mai bine este să configurați piesele pentru a rezista potențialelor lupte financiare care vor urma.
10. Economisiți banii cît mai înțelept
Deoarece investiția este parte a economisirii, dacă investiți în produse financiare greșite, riscați să pierdeți totul. Ani de economisire ar putea duce la câștiguri zero în timpul pensionării. Scopul acestei lecții este de a economisi bani pentru viitor, dar nu doar de dragul economisirii.
De asemenea, va trebui să vă asigurați că investiția și strategia de gestionare a riscurilor sunt aliniate cu obiectivele. Cu cât investițiile sunt mai solide, cu atât sunt mai mari șansele ca banii să fie acolo când ai nevoie de ei.