România are nevoie de educație alimentară, nu de fast food-uri situate departe de școli

România are nevoie de educație alimentară, nu de fast food-uri situate de o distanță mare de unitățile de învățământ, cred părinții.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți Sector 2 se îndoiește de eficacitatea unei astfel de măsuri. Există deja legislație care interzice vânzarea de alcool, tutun și cafea către minori, dar nu este respectată.

Autoritățile române, în special Direcția de Sănătate Publică și autoritățile publice locale, ar trebui să efectueze inspecții și să aplice legea în mod corespunzător. Există multe norme pe hârtie care nu sunt respectate și pentru care nu se iau măsuri punitive împotriva celor care le încalcă.

scoala elevi
Se pregătesc reguli mai mult stricte în jurul şcolilor / SURSA FOTO: Dreamstime

Elevii au nevoie de o educație alimentară pentru a adopta un stil de viață sănătos. Uneori, nici părinții nu înțeleg gravitatea alimentelor nocive și efectele acestora asupra sănătății pe termen lung a copiilor lor.

„Sincer, eu personal nu cred în eficiența unei astfel de măsuri, din simplul motiv că și în acest moment avem legislație în vigoare care impune interzicerea vânzării de alcool, de tutun, de cafea către minori și lucrul acesta nu se întâmplă.

Ba mai mult, cred că acum foarte puțină vreme, au văzut un reportaj unde, într-o unitate de învățământ din București, chiar la gardul școlii, era o patiserie şi avea un gemuleţ la care elevii, în timpul pauzei, veneau și cumpărau produse care sunt interzise spre comercializare în unitățile de învățământ. Evident că autoritățile (ar trebui să aplice legea – n.r.), în primul rând DSP, autoritățile publice locale ar trebui să facă controale (…).

De asta spun că nu cred în eficiența unor astfel de măsuri, pentru că pe hârtie avem și în acest moment multe norme care nu se aplică, nu verifică nimeni dacă ele se respectă, nu se iau măsuri împotriva celor care nu le respectă.

Evident, este nevoie de educație alimentară pentru un stil de viață sănătos și să știți că nu numai pentru copii, cât și pentru părinții acestora, pentru că de multe ori avem de-a face și cu părinți care nu înțeleg că vorbim de alimente nocive care dăunează grav pe termen lung sănătății copiilor lor”, a spus, sâmbătă, Iuliana Constantinescu, de la Federația Națională a Asociaţiilor de Părinți Sector 2, pentru Antena 3 CNN.

Ministerul Sănătății vrea să protejeze elevii de mâncărurile nesănătoase

Ministerul Sănătății propune interzicerea comercializării cafelei și a băuturilor energizante către minori, împreună cu alimentele nepotrivite pentru preșcolari și școlari, precum prăjiturile, produsele de patiserie, chipsurile, biscuiții, sucurile, cartofii prăjiți, pizza și hamburgerii, într-un perimetru de 500 de metri în jurul instituțiilor de învățământ.

Astfel, în afara incintei școlilor, se vor stabili zone restricționate în vecinătatea școlilor, unde va fi interzisă vânzarea către elevi a alimentelor dăunătoare. Potrivit legislației în vigoare, alimentele nepotrivite pentru preșcolari și școlari includ cele cu conținut ridicat de:

  • zaharuri (cum ar fi prăjiturile, bomboanele, acadelele etc.);
  • grăsimi (precum hamburgerii, pizza, produsele de patiserie, brânza topită, maioneza, margarina, mezelurile grase, cartofii prăjiți și alte alimente prăjite);
  • sare (cum ar fi chipsurile, biscuiții, covrigeii, sticksurile, snacksurile, alunele și semințele sărate);
  • alimente la vrac, sandvișuri neambalate și orice fel de băuturi răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.

Practic, nici sucurile naturale nu vor mai putea fi vândute minorilor în proximitatea școlilor. Aceste alimente și băuturi „dăunătoare” nu vor putea fi comercializate copiilor nici în apropierea altor locuri unde se desfășoară activități educative și recreative pentru minori.

mâncare elevi
SURSA FOTO: Ministerul Sănătății