Rezervele valutare ale Chinei au ajuns la aproape 4.000 de miliarde de dolari, datorită surplusului comercial al ţării, cel care generează încasări de valută.
Premierul chinez Li Keqiang susţine că o creştere puternică a rezervelor valutare ar putea alimenta inflaţia pe termen lung care ar putea fi un efect indirect al intervenţiilor Băncii Centrale a Chinei pe piaţa valutară.
În 2014, au fost cumpărări serioase de valută pentru slăbirea yuanului. Practic, banca centrală a împins cantităţi uriaşe de yuani, care cresc masa monetară aflată în circulaţie. Aceste cantităţi trebuie gestionate cu mare grijă şi retrase apoi din piaţă de către banca centrală prin operaţiuni de sterilizare. Altfel, riscul este ca surplusul de bani să se ducă în inflaţie. Practic, dacă ar fi alimentată inflaţia, atunci ar fi politici greşite ale băncii centrale.
Yuanul s-a apreciat constant de-a lungul anilor pe fondul intrărilor masive de capitaluri în China. Prin intervenţiile din acest an, banca centrală a vrut să pedepsească speculatorii care mizau pe apreciere.
Bancherii de la Beijing susţin că, după ce rezervele valutare vor depăşi un anumit nivel, costurile păstrării acestora vor depăşi câştigurile pe care le aduc. Prin urmare, nu s-ar justifica. Însă nimeni nu indică un nivel maxim al rezervelor valutare.