programului RICOP si a primit circa 70.000 de euro, in 2002. Realizarea unui asemenea centru a gasit un teren extrem de fertil in regiunea respectiva, dat fiind numarul mare de persoane, peste 3.500, care si-au pierdut locul de munca o data cu inchiderea intreprinderii de stat Fibrex Nailon SA Savinesti. „somerii RICOP”, cum sunt numiti disponibilizatii din diverse companii vizate de programul respectiv, au fost ajutati sa-si demareze propriile afaceri. Profilurile de activitate ale micilor firme infiintate sunt din cele mai diverse: prelucrarea lemnului, prelucrari metalice, arta populara, decoratiuni, tehnologia informatiei, cercetare stiintifica, electrotehnica, mecanica fina, servicii de intreprindere, traduceri, asigurari, turism. „Dupa incheierea finantarii am continuat cu un alt proiect RICOP, de data aceasta componenta IMM. Am solicitat finantare chiar prin intermediul uneia dintre firmele incubate. In cadrul proiectului se realizeaza o linie complexa de productie de case, mobilier, decoratiuni interioare si exterioare si se vor infiinta 22 de locuri de munca noi”, explica Vasile Avadanei, reprezentantul CICIA Roznov. Pe langa ajutarea somerilor sa demareze afaceri, centrul ofera asistenta, cursuri de instruire, ajutor la intocmirea planurilor de afaceri si pentru participarea la targuri si seminarii. „La incheierea proiectului, partenerii au transferat catre Centrul de afaceri diferite bunuri materiale si lucrari, astfel incat in prezent dispunem de un sediu reabilitat si amenajat cu 15 spatii pentru incubare, cu utilitatile necesare. Avem in dotare echipamente si mobilier adecvat, avem un Consiliu director activ, astfel incat exista toate conditiile ca firmele incubate sa realizeze performantele prevazute in planul de afaceri, iar la momentul oportun „sa-si ia zborul” din incubator”, explica Vasile Avadanei. Incubatorul din Roznov a primit finantare prin componenta „Masuri active de ocupare a fortei de munca” (MAO) din cadrul programului de „restructurare industriala si reconversie profesionala” (RICOP). Cele cateva zeci de someri care au fost inclusi in proiect au beneficiat de sprijin si promovare, inclusiv prin publicarea in Buletinul Economic al Camerei de Comert si Industrie Neamt a unor anunturi cu oferte de produse si servicii realizate de catre acestea. De asemenea, in vederea unei dezvoltari continue, echipa urmareste programele de finantare care apar si evalueaza conditiile de eligibilitate si capacitatea firmelor de incubator pentru accesarea fondurilor. Mecanismul care asigura functionarea centrului este urmatorul: „firmele incubate trebuie sa atinga un nivel al veniturilor din care sa poata onora serviciile acordate”, conchide reprezentantul centrului, Vasile Avadanei.

Detalii despre incubatorul de afaceri din Neamt
· Numele proiectului: „Centrul de Incubare Creativ – Inovativ de Afaceri Roznov”
· Finantare: 100% prin program RICOP, cu 71.424 euro
· Rezultate obtinute: incubarea a 17 firme cu profiluri diferite de activitate, acordarea de spatii de 16 pana la 80 mp pentru 14 firme, infiintarea a 37 locuri de munca directe (in 2004 se spera dublarea lor), instruirea a 23 de persoane in domeniul Managementului afacerilor
· Servicii oferite: secretariat, comunicare, promovare, consultanta, intocmirea de planuri de afaceri pentru toate firmele incubate.

Noutati finantari
Proiecte transfrontaliere Romania-Moldova
Pentru perioada 2004-2006 sunt disponibile 27 de milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru proiecte de cooperare transfrontaliera, la granita dintre Romania si Republica Moldova. Pentru Romania fondurile nerambursabile sunt in valoare totala de 22 de milioane de euro, din care pentru 2004 – cinci milioane, pentru 2005 – sapte milioane si pentru 2006 – zece milioane. Pentru Republica Moldova fondurile nerambursabile au valoarea de aproximativ 1,6 milioane de euro pentru fiecare an. Proiectele trebuie realizate de catre autoritatile locale si regionale, precum si de institutiile non-profit din regiunea de granita eligibila. Documentatia completa va fi disponibila in curand pe site-ul www.mie.ro.

Firmele pot participa la licitatii NATO
Firmele romanesti au posibilitatea de a participa la licitatiile lansate de Organizatia Nord-Atlantica pentru achizitionarea de produse si servicii. Participarea la licitatiile NATO este conditionata de indeplinirea de catre firmele interesate a conditiilor de protectie a informatiilor clasificate, stabilite potrivit Legii nr.182/2002, HG nr. 353/2002 si nr. 585/2002. In acest scop, Ministerul Economiei si Comertului va elabora o lista preliminara cu agentii economici cu capital de stat sau privat care ar putea participa la derularea contractelor NATO clasificate, urmand ca firmele inscrise in aceasta lista sa fie incluse intr-o faza preliminara de verificare si consiliere. In vederea inscrierii in lista mentionata, societatile interesate vor transmite, pana la data de 30 iunie 2004, o solicitare scrisa la Ministerul Economiei si Comertului, Directia Generala Promovare Export, str. Ion Campineanu nr.16 – 010036 Bucuresti, tel. (021) 401.05.08, fax: (021)315.09.61, e-mail: doe@dce.gov.ro

Curier finantari
Lorincz Szilard, student, Cluj Napoca: „Doresc sa realizez o analiza de piata in domeniul firmelor de consultanta, am adunat cateva informatii, dar date concrete privind impartirea pietei sau tarife pentru servicii, precum si daca au sedii numai in Bucuresti sau exista si in provincie, nu gasesc nicaieri. In nr.15 din 8 aprilie 2004 al revistei Capital au fost amintite cateva lucruri despre firmele de consultanta, spre exemplu ca Guvernul vrea sa elimine cateva. Imi puteti oferi mai multe informatii?” Singurele baze de date, desi este mult spus, cu firme de consultanta, inclusiv cele din tara, disponibile in prezent, se gasesc pe site-urile www.animmc.ro si www.finantare.ro. Tarifele nu le veti gasi insa nicaieri, deoarece acestea sunt negociabile. Exista intr-adevar un proiect de lege care urmarea impunerea unor restrictii la functionarea firmelor de consultanta, deci, implicit, eliminarea unei parti a acestora. Din informatiile pe care le detinem pana in prezent proiectul nu va fi aprobat. Vom reveni cu detalii in editiile urmatoare ale revistei.