Efect negativ după ce Gazprom a ignorat recomandările statului rus

Acţiunile gigantului rus Gazprom înregistrau joi la prânz o scădere de 0,9% până la 150,8 ruble pe acţiune, după ce Consiliul director a anunţat că a recomandat plata unor dividende mai mici decât nivelul cerut de Guvernul de la Moscova pentru companiile de stat, informează Reuters.

"Consiliul director a recomandat ca Adunarea Acţionarilor să aprobe o propunere privind plata unor dividende de 7,89 ruble pentru anul 2015, cu 9,6% mai mult decât anul trecut", se arată într-un comunicat de presă al Gazprom.

Dividendele recomandate reprezintă 201,76 miliarde ruble sau 50% din profitul net ajustat al Gazprom potrivit standardelor ruseşti de contabilitate dar aproximativ 23,5% din profitul net calculat potrivit standardelor IFRS. Guvernul de la Moscova a impus companiilor de stat să plătească dividende echivalente cu cel puţin 50% din profitul IFRS. Potrivit standardelor IFRS, în 2015 profitul net al Gazprom s-a ridicat la 787,1 miliarde ruble, iar 50% ar fi însemnat 393,55 miliarde ruble.

Însă, Gazprom a obţinut o scutire de la regula de 50% susţinând că are nevoie să păstreze o parte mai mare din profituri pentru a-şi finanţa programul de investiţii şi a răscumpăra o participaţie deţinută la Gazprom de Vnesheconombank, banca de dezvoltare a statului rus care în prezent trece prin dificultăţi financiare.

De asemenea, vice-preşedintele Gazprom, Vitaly Markelov a anunţat vineri că grupul rus îşi va majora producţia în acest an dar va încetini lucrările de construcţie la conducta "Power of Siberia", care ar urma să aprovizioneze China din 2018. Markelov a precizat că Gazprom intenţionează să producă 452,5 miliarde metri cubi de gaze naturale în 2016, faţă de 418,5 miliarde meri cubi anul trecut.
În schimb, Markelov a anunţat că pentru a-şi optimiza costurile Gazprom va construi doar 400 de kilometri din gazoductul "Power of Siberia", faţă de 800 de kilometri cât se preconiza anterior. Potrivit unui contract de 400 de miliarde de dolari semnat în 2014 de Gazprom şi CNPC, începând din 2018 Gazprom ar urma să aprovizioneze China cu 38 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an timp de 30 de ani, ceea ce ar face din China al doilea mare client al Gazprom după Germania.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

SURSA: Agerpres