Chiar dacă în principal este o boală respiratorie, s-a dovedit că noul coronavirus poate cauza probleme neurologice. Eefectele sale asupra creierului sunt numeroase, așa cum au arătat diverse studii. Acum, ele sunt confirmate de o nouă cercetare.
Potrivit unui studiu american, efectele secundare pe termen lung ale COVID-19 ar putea include pierderea memoriei și alte disfuncții cognitive etichetate drept „ceață cerebrală”.
Studiul, publicat în jurnalul medical JAMA Network Open, a analizat pacienții care au contractat COVID-19, și nu persoanele care s-au vaccinat. Cele mai frecvente probleme cognitive identificate la cele peste 700 de persoane au fost codificarea memoriei și rechemarea memoriei, care au apărut la 24%, respectiv 23% dintre participanți, scrie USA Today.
Dificultăți de respirație, oboseală, durere, anxietate și depresie
Studiul a mai descoperit și alte simptome persistente, cum ar fi dificultăți de respirație, afecțiuni abdominale, oboseală, durere, anxietate și depresie. Codificarea memoriei este procesul de stocare a intrărilor senzoriale ca memorie, cum ar fi reținerea unui număr de telefon, prin repetarea lui cu voce tare de câteva ori. Rechemarea memoriei se referă la accesarea unor lucururi din memorie, care sunt deja stocate, și recuperarea lor pentru utilizare.
Alte efecte secundare comune au inclus viteza de procesare (timpul necesar pentru a îndeplini o sarcină mentală), funcționarea executivă (asociată cu stabilirea și îndeplinirea obiectivelor) și abilitatea de a găsi cuvinte pe baza anumitor criterii.
Pacienții spitalizați au avut mai multe probleme, decât cei nespitalizați, în ceea ce privește atenția, funcționarea executivă, codificarea memoriei și rechemarea memoriei. Simptomele cognitive au fost observate la aproximativ 8% dintre pacienți și au fost mai frecvente la vârstnici.
Nu se știe sigur ce anume cauzează „ceața creierului”
Oamenii de știință nu sunt siguri ce anume cauzează „ceața creierului”, care variază foarte mult și afectează, de asemenea, și persoanele care s-au îmbolnăvit ușor și nu au avut afecțiuni medicale anterioare.
De asemenea, nu știu cât vor dura aceste modificări cognitive la pacienții cu Covid-19 și nici dacă vor avea un efect de durată asupra funcției creierului. Pe baza experienței anterioare cu infecții virale severe, se pare că vor dura luni, iar simptomele ar trebui să dispară de la sine mai spun cercetătorii. Mai rămân multe lucruri de descoperit în legătură cu noul coronavirus.