Zoological Society London și Universitatea Bangor au dezvăluit legături fundamentale între criza climatică globală și poluarea cu plastic. Cercetarea arată cum condițiile meteorologice extreme înrăutățesc distribuția microplasticului în zone curate.
„Studiul nostru arată că se produc deja schimbări atât din poluarea cu plastic, cât și din schimbările climatice, care afectează organismele marine, de la cel mai mic plancton la cea mai mare balenă”, susțin autorii.
Oceanul, ecosistemele și speciile sale se află de obicei în centrul cercetărilor privind poluarea cu plastic sau al celor privind schimbările climatice. Cu toate acestea, impactul agravant al modului în care acționează împreună este adesea trecut cu vederea, potrivit Phys.org.
Problemele poluării marine cu plastic și schimbările climatice se exacerbează reciproc
Într-o lucrare publicată în ”Science of the Total Environment”, o echipă de oameni de știință a adunat pentru prima dată dovezi că problemele globale ale poluării marine cu plastic și ale schimbărilor climatice se exacerbează reciproc, creând un ciclu periculos.
Echipa a identificat trei moduri semnificative de conectare a crizei climatice și a poluării cu plastic. Primul este modul în care plasticul contribuie la gazele cu efect de seră globale (GES) pe parcursul ciclului său de viață, de la producție până la eliminare. Al doilea demonstrează modul în care vremea extremă, cum ar fi inundațiile și taifunurile, vor agrava poluarea cu plastic
. Având în vedere că poluarea cu plastic și efectele schimbărilor climatice sunt probleme majore pentru oceanele, mările și râurile noastre, al treilea punct analizează speciile marine și ecosistemele extrem de vulnerabile.
Poluarea cu plastic are un impact global, de la vârful Everestului până la cele mai adânci zone ale oceanelor
Profesorul Heather Koldewey, autorul principal al lucrării, spune că trebuie luate în considerare soluții integrate pentru a atenua ambele crize: ”Schimbările climatice sunt una dintre cele mai critice amenințări globale ale timpului nostru. Poluarea cu plastic are, de asemenea, un impact global, de la vârful Everestului până la cele mai adânci zone ale oceanelor”.
Studiul demonstrează modul în care speciile și habitatele vulnerabile sunt, de asemenea, amenințate de poluarea cu plastic, un exemplu fiind broaștele țestoase marine și coralii.