Tirozina îmbunătățește controlul cognitiv
Știați că ouăle pot îmbunătăți reflexele? Potrivit Science Daily, ouăle conțin un aminoacid numit tirozină. Aceasta este transformată în câteva substanțe importante în organism, inclusiv dopamină, adrenalină și noradrenalină. Iată ce se întâmplă în organism dacă mâncăm ouă zilnic, conform HealthDigest.
Dopamina ajută creierul cu anumite abilități motorii, în timp ce adrenalina și noradrenalina sunt responsabile de răspunsul de luptă sau fugă atunci când suntem puși în situații stresante. Ambele substanțe sunt necesare pentru reflexe bune.
Un studiu din 2014 publicat în Neuropsychologie a constatat că tirozina promovează timpul de răspuns și îmbunătățește controlul cognitiv. Acesta este un motiv destul de bun pentru a mânca ouă la micul dejun, mai ales dacă aveți de dat un examen.
De ce este bine să mâncăm ouă?
Reflexele mai bune nu sunt singurul motiv pentru care ar trebui să includem ouăle în dietă. Potrivit unui studiu din 2020, ouăle au fost asociate cu scăderea în greutate, niveluri mai scăzute ale inflamației și dezvoltarea mușchilor. Nu în ultimul rând, ouăle întăresc sistemul imunitar cu o doză mare de seleniu și pot crește nivelul de energie datorită vitaminei B12. Ouăle conțin, pe lângî vitaminele B2 și B5, și B12. Toți acești nutrienți susțin sănătatea pielii și a ochilor, precum și o funcționare adecvată a sistemului nervos și a forței musculare.
De altfel toată lumea știe că ouăle sunt considerate o proteină completă. Altfel spus, conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul uman nu îi poate crea singur. Sunt o bombă de nutrienți, oferind proteine, grăsimi, carbohidrați, seleniu, fosfor, colină, antioxidanți și o varietate de vitamine.
Un ou fiert de 50g conține:
6,29 grame proteine;
5,3 grame lipide;
0,56 grame carbohidrați;
25 de mg calciu;
0,59 mg fier;
5 mg magneziu;
86 de mg fosfor;
63 de mg potasiu;
62 de mg sodiu;
0,52 mg zinc.
Ajută la pierderea kilogramelor
Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că, prin combinarea unei diete sărace în calorii cu consumul de ouă la micul dejun, putem slăbi de două ori mai repede. Un astfel de mic dejun este sățios și ne permite să scădem cantitatea de alimente consumată într-o zi.
Dacă o persoană are de ales între a lua o lingură de ulei de pește sau un ou fiert, va prefera, cu siguranță, varianta din urmă. Mai ales dacă știe că conținutul de vitamina D este același. Mai mult, oamenii de știință au găsit o modalitate de a crește cantitatea de vitamina D din ouă prin hrănirea găinilor cu suplimente speciale. Vitamina D ajută la absorbția mai bună a calciului, întărind oasele și dinții.
Fosfolipidele, care asigură comunicarea normală a celulelor creierului, constau din colină. Acesta este un nutrient esențial necesar pentru procesele fiziologice, de la menținerea unei structuri celulare adecvate, la susținerea funcției sistemului nervos.
Mâncând două ouă pe zi, corpul primește suficient din acest nutrient. Deficitul de colină duce la scăderea memoriei. De asemenea, femeile aflate la postmenopauză au o cerere mai mare de colină, deoarece nivelul scăzut de estrogen poate duce la dezvoltarea leziunilor hepatice și musculare.