Ce se întâmplă dacă mergi pe jos în fiecare zi timp de trei luni. Se spun și se scriu multe despre beneficiile mersului pe jos, cu date științifice menite să certifice toate avantajele sale. De la întărirea mușchilor până la îmbunătățirea rezistenței, mersul pe jos este o modalitate eficientă, cu impact redus, de a ne menține în formă și cu o sănătate de fier.
Când vine vorba mersul pe jos, mulți cred că ținta trebuie să fie undeva pe la 10.000 de pași zilnic. Dar cu ce ajută atingerea acestui obiectiv corpul uman, la nivel biologic, pe o perioadă scurtă de timp? Sau ar putea fi pur și simplu o țintă arbitrară, fără un impact real asupra vieții de zi cu zi?
Pentru a afla mai multe, Stylist.co.uk a cerut sfatul doctorului Vikram Murthy, medic generalist, co-fondator al Clinicii Harley Street Murthy. El a explicat toate modalitățile prin care 10.000 de pași ne pot influența inima, plămânii și mintea, dacă ne impunem să facem asta, timp de trei luni.
Mersul zilnic pe jos crește capacitatea pulmonară
Vești bune pentru foștii fumători: mersul zilnic pe jos crește capacitatea pulmonară. „Făcând 10.000 de pași pe zi, veți putea crește capacitatea plămânilor”, spune dr. Murthy.
El citează un studiu publicat în Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention care a concluzionat că „10.000 de pași pot întări mușchii respiratori, îmbunătățesc ventilația și funcția pulmonară generală”.
Inițial, plămânii se vor extinde din ce în ce mai mult pe măsură ce respirați mai mult în timpul acestui antrenament cardio ușor pe care îl oferă mersul pe jos. „Pe măsură ce respirațiile devin mai profunde, plămânii se vor extinde mai mult. Aceste schimbări se pot produce destul de rapid, în zile, săptămâni; pe măsură ce lunile trec, sănătatea plămânilor se îmbunătățește, iar VO2 max (o măsură a cantității de oxigen pe care o folosește corpul în timpul exercițiilor) va crește”, explică el.
„Cu cât oxigenul pe care îl inhalați din plămâni crește, cu atât mai mare este energia pe care corpul o poate folosi”, adaugă el.
Ajută la întărirea mușchilor
De obicei, când ne gândim la creșterea mușchilor, ne gândim la pomparea fierului.
Mersul pe jos poate avea un efect surprinzător asupra puterii musculare, spune dr. Murthy: „Pașii pot ajuta la întărirea mușchilor, în special în partea inferioară a corpului și a mușchilor de bază. Această formă de mișcare va ajuta la strângerea, ridicarea și tonifierea mușchilor. De asemenea, ajută să împingeți sângele prin vasele din întregul corp și spre mușchi, asigurând că au o bună aprovizionare cu sânge”.
Prin urmare, mersul pe jos este grozav pentru oricine are circulație slabă.
În plus, mersul pe jos este recomandat ca antrenament activ de recuperare. Dr. Murthy spune că 10.000 de pași pe zi ajută la reducerea severității durerilor musculare, după un antrenament de anduranță.
Ne poate întări inima
Cardio, făcut în mod regulat, ne poate întări inima. Dr. Murthy explică: „Inima este un mușchi și, ca orice mușchi, cu cât îl folosiți mai mult, cu atât devine mai puternic.
Pe măsură ce inima devine mai puternică, nu trebuie să pompeze la fel de tare pentru a împinge aceeași cantitate de sânge. Ca rezultat, poate funcționa mai eficient. Dacă inima trebuie să pompeze de mai puține ori pe minut, vei observa o scădere a ritmului cardiac – ceea ce poate fi o măsură excelentă a fitness-ului. Acest lucru poate face o diferență în ceea ce privește toleranța la efort și vă poate ajuta să vă creșteți rezistența”, explică el.
Flexibilitatea și mobilitatea, stimulate de mersul pe jos
Flexibilitatea și mobilitatea – două lucruri care sunt esențiale atât pentru exercițiu cât și pentru longevitate – sunt stimulate de simplul act de a merge. A face o cantitate decentă de pași în fiecare zi le poate îmbunătăți pe ambele, spune dr. Murthy. El susține că ar trebui să observați îmbunătățiri în câteva zile sau săptămâni.
Îmbunătățește rezistența
10.000 de pași ar putea părea ceva greu de atins pentru început, dar dacă vă țineți de acest obiectiv veți descoperi că devine mai ușor. Aceasta este îmbunătățirea rezistenței.
Ajută la îmbunătățirea sănătății mentale
„Orice activitate fizică declanșează eliberarea endorfinelor, care ajută la îmbunătățirea stării de spirit, precum și la reducerea stresului și a anxietății. Potrivit unei meta-analize din 2022, 10.000 de pași făcuți zilnic pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mentală prin reducerea simptomelor de depresie și anxietate”, spune dr. Murthy.
Cercetările publicate în 2023 au dovedit și o îmbunătățire a memoriei și a funcției cognitive.
Sănătate generală mai bună
Beneficiile nu se opresc aici. „Un studiu în JAMA Neurology a arătat că obiceiul de a merge zilnic pe jos reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, 13 tipuri de cancer, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă”, afirmă dr. Murthy. De asemenea, ajută la creșterea clarității mentale și a fluxului creativ al ideilor.